За изминалите почивни дни близо 1 млн. българи са пътували в страната и чужбина

Успешен старт на летния туристически сезон отчетоха хотелиери по Южното Черноморие. Част от големите комплекси в Слънчев бряг отвориха врати за наши и чужди туристи преди Великденските празници, като в отделни хотели заетостта е достигнала 98%.

За изминалите почивни дни близо 1 млн. българи са пътували в страната и чужбина.

Експерти очакват ръст от близо 150 хиляди туристи по Черноморието само това лято, а хотелиери обещават цени близки до миналогодишните.

Част от големите хотели в курорта Слънчев бряг отвориха врати преди Великденските празници, а управата им е обнадеждена за сезона. Отчитат и положителна тенденция в резервациите за по-дълги почивки.

Старт на летния туристически сезон: Какви са очакванията на бранша

„В момента работим на 40 % заетост. Това, което се забелязва е много по-висок среден престой на гостите - 7,14 дори 21 дни – тенденция, която отсъстваше поради отлив на туристи от Русия и Германия“, каза управителят на хотел в Слънчев бряг Александър Александров.

Според Института за анализ и прогнози в туризма 1 млн. българи са пътували за празниците. 830 000 от тях са избрали да останат в страната, а 170 000 са напуснали пределите на България. Много чужденци са избрали да почиват у нас за празниците.

Румен Драганов от Институт за анализ и прогнози в туризма посочи, че чужденците, дошли в България за Великден са около 72 000, а за целия месец се очакват малко под 1 милион.

Гости от чужбина разказват, че идват в Слънчев бряг всяко лято от 10 години, защото у нас им харесва.

Италия на война със свръхтуризма: Милано забранява продажбата на сладолед и пица след полунощ

Хотелиери обясняват, че цените това лято няма да бележат драстичен ръст и дават пример с четиризвезден хотел за седмична почивка. Управителят на хотел в Слънчев бряг Румен Мончев посочи, че около 400-500 лв. излиза едноседмичната почивка.

По-високи ще са цените в разгара на сезона. Затова по-ранна резервация би ни спестила средства, защото очакванията за това лято са за сериозен ръст на туристите по родното Черноморие.