Производството е за данъчни измами

Испанските прокурори поискаха прекратяване на производство за данъчни измами срещу колумбийската суперзвезда Шакира, предаде БГНЕС. То засягаше данъчната 2018 г. Прокуратурата по икономически престъпления в Барселона посочи като основание за искането си "недостатъчни доказателства". 

Шакира сключи споразумение с испанските прокурори

Съдът обяви през юли започването на това производство. Шакира е заподозряна, че е използвала дружества със седалище в данъчни убежища, за да избегне плащането на пълния размер на данъка върху доходите и имуществото си през 2018 година.

През следващия месец певицата плати на съда 6,6 млн. евро, за да демонстрира желанието си да уреди данъчните си дела. В допълнение към сумата, дължима на данъчните власти, тя плати лихви за забавяне и разходи за уреждане на отношенията.

По друго дело за данъчна измама, отнасящо се за 2012, 2013 и 2014 г., Шакира беше призована в съда през ноември, но в последния момент сключи споразумение с прокуратурата, като по този начин избегна съдебен процес.

Като част от споразумението изпълнителката на "Hips don't lie" беше осъдена да плати глоба в размер на над 7,3 млн. евро, което съответства на "50%" от дължимата сума. Тя вече е платила на данъчните власти 17,45 млн. евро, за да уреди положението си по това дело.

Певицата, която се премести в Маями заедно с децата си, след като се раздели миналата година с испанския футболист Жерар Пике, е обект на наблюдение от страна на испанските данъчни власти и за данъчната 2011 г.