Смята се, че един от членовете му е британският монарх Чарлз Трети

За пръв път от 200 години - един от най-старите джентълменски клубове в Лондон "Гарик" реши да започне да приема жени.

Членовете на клуба, основан през 1831 година, са строго пазена тайна, но е известно, че сред тях има водещи фигури от държавната администрация, правото, журналистиката, публичните институции и изкуството. За член на "Гарик клуб", който е кръстен на популярния през 18 век английски драматург и актьор Дейвид Гарик, е сочен и настоящият британски монарх Чарлз Трети. 

Шествие на редки ретро автомобили по улиците на Кайро (ВИДЕО)

Любопитен факт е, че през март "Гардиън" оповести публично списъка с членове на клуба, което доведе до оставката на шефа на британската шпионска служба Ричард Мур. Той изпрати съобщение до служителите на MI6, в което призна, че новината за членството му в клуба е нанесла удар върху репутацията на службата - по-специално риска това да подкопае работата ѝ за привличане на повече жени в нейните редици. Най-високопоставеният политически съветник на министър-председателя Риши Сунак, ръководителят на държавната служба Саймън Кейс, също се отказа от членството си.

Клубът, основан като място за актьори и „мъже с изискан и образован характер“, беше едно от последните подобни места, в които не се допускаха жени, освен като гости на мъжете. Петиция, стартирана през 2021 г. в подкрепа на приемането на жени, беше подкрепена от Чери Блеър, известен адвокат и съпруга на бившия министър-председател Тони Блеър. Тя си спомня, че през 1976 г. като стажант-адвокат е била оставена да стои отвън, докато бъдещият ѝ съпруг Тони е бил допуснат на вечеря. „Възмутително е, че оттогава е постигнат толкова малък напредък“, написа Чери Блеър.

Колекция от 8 уникални ретро „Алфа Ромео” отива на търг (ВИДЕО)

Организаторите на петицията заявиха, че големият брой съдии и висши адвокати, които са членове на клуба, лишава жените от възможности за създаване на контакти в професия, в която дамите са слабо представени, особено във висшите ешелони. При предишното гласуване през 2015 г. 50,5% от членовете гласуваха за продължаване на забраната за членство на жени.

„Гарик“, който се намира в Ковънт Гардън в центъра на Лондон, предлага на членовете си нощувки, ресторант, барове и библиотека. Сред другите високопоставени личности, които членуват в него, са звездата от „Шерлок“ Бенедикт Къмбърбач и високопоставеният политик Майкъл Гоув. Един от първите му членове е Чарлз Дикенс.