Съюзът не е в положение да го направи, това решение е в ръцете на страните членки, допълни той

ЕС няма общо становище, с което да казва, че Владимир Путин не е признат за законен президент на Русия. Това заяви днес говорител на Европейската комисия, цитиран от кореспондента на БТА Николай Желязков.

Путин положи клетва за петия си президентски мандат (ВИДЕО)

ЕС не е в положение да признава изборите в дадена страна, това решение е в ръцете на отделните европейски държави. Когато държавите в ЕС единодушно заявят, че възприемат някого като законен представител на отделна държава - както за Башар Асад в Сирия или Александър Лукашенко в Беларус - те правят изявление. В случая с Русия няма общо становище на ЕС, което да казва, че Путин не е признат за законен президент. Фактът е, че той управлява в Кремъл, откъдето се взимат решенията за едно от най-жестоките и кървави нападения в новата европейска история - срещу Украйна", добави говорителят.

Фон дер Лайен: ЕС разчита на Китай да повлияе на Русия да прекрати войната си в Украйна

Той отбеляза, че ръководителят на представителството на ЕС в Москва и голям брой от държавите в алианса не са участвали в церемонията по полагането на клетва от Путин. "Много ясно заявихме как възприемаме тези избори, както и че безусловно подкрепяме Украйна. Участието на няколко дипломати в протоколно събитие изобщо не е в противоречие с общата позиция на ЕС да продължи подкрепата си за Украйна срещу незаконното руско нападение, предприето от Путин. Събитието беше протоколен въпрос, голямо мнозинство от държавите в ЕС решиха да не участват", поясни той.