Георги Тахов обясни, че от 9 май започва изплащането на парите по „украинската помощ” за земеделците

Успяхме да отговорим на най-неотложните искания на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев” за рентген, скенер, ремонт на интензивното отделение и асансьор, в който да качват децата. Това заяви премиерът Димитър Главчев преди заседанието на Министерския съвет във вторник. 

„Отидохме в Детската педиатрия и се запознахме с техните неотложни и текущи нужди. Във вторник, съвместно с министъра на здравеопазването и вицепремиера и министър на финансите, успяхме да отговорим в голяма степен на най-неотложните им искания”, допълни той. 

Относно решението си да възложи на ДАНС проверка по казуса с болницата „Мама и Аз”, Главчев каза: „Общественият интерес ме предизвика да изпратя сигнал в Прокуратурата и да възложа на ДАНС да провери административната процедура по даване на разрешително за лечебно заведение. Имаше неяснота, беше интерпретирано, че си даваме нашето собствено решение на Прокуратурата и на ДАНС”.

„Сигурен съм, че те ще проверят всички факти и обстоятелства. Имаме и публичен доклад от Министерство на здравеопазването, в който тези факти са изложени”, посочи премиерът. 

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по „украинската помощ”

Димитър Главчев подчерта, че е присъствал на среща на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. „Имаме позитивен знак. Лично генералният секретар Матиас Корман ни увери, че хоризонта до края на 2025 г. да приключим с процеса по приемането ни в ОИСР, е напълно реален”, каза той.

Министър-председателят е провел среща с „Лукойл”, Националната агенция по приходите и Агенция „Митници”. „Ако февруари приходите от ДДС и мита от „Лукойл” са били 90 млн. лв., март – 40 млн. лв., то април са 228 млн. лв. Освен това на това съвещание решихме да възложим на НАП и Агенция „Митници” да се извърши физическа инвентаризация на наличностите в компанията. Никога до момента такова нещо не е извършвано”, смята той.

Министърът на земеделието Георги Тахов обясни, че от 9 май започва изплащането на  т. нар. "компенсаторна" помощ, в подкрепа на земеделските производители. „Тя е в размер на 297 млн. лв. и ще бъде изплатена на над 51 хиляди производители”, посочи той.