При съпротива протестиращите били пръскани с лютив спрей

Полицаите започнаха да разчистват рано тази сутрин пропалестински палатков лагер в университета „Джордж Вашингтон“ във федералната столица на САЩ Вашингтон. Това стана часове след като десетки протестиращи тръгнаха оттам към дома на президента на образователната институция Елън Гранбърг, съобщи „Асошиейтед прес”.

„Към 3:30 часа сутринта полицията отправи третото си и последно предупреждение към демонстрантите да се преместят, заявявайки, че останалите в двора на университета и на прилежащата отсечка ще бъдат арестувани“, съобщи независимият студентски вестник на университета. Управата на университета предупреди в изявление, че може да изключва студенти, участващи в протестите в кампуса на учебното заведение.

Владимир Чуков: Ако днес бяха изборите в САЩ, Байдън щеше да загуби

„Докато университетът се стреми да защити правата на студентите да изразяват свободно мнението си, протестният палатков лагер еволюира в незаконна дейност с участници, които пряко нарушават редица университетски политики и градски регулации“, пише в изявлението на университета „Джордж Вашингтон“.

Местните медии съобщиха, че някои от протестиращите са пръскани с лютив спрейц. Това е станало при съпротива срещу полицаите, които са искали да влязат в лагера. Около 30 души са били арестувани.

Пропалестински палатков лагер е бил разтурен вчера и в Чикагския университет, след като администрацията му, която първоначално разреши издигането му там, заяви, че протестът е започнал да предизвиква притеснения за сигурността.

В Берлин полицията разчисти лагер на пропалестински студенти

Напрежението продължава да расте от няколко седмици насам в университетските кампуси в САЩ, а  и все по-често в Европа. Някои колежи незабавно потушиха протестите срещу войната между Израел „Хамас“. Сред онези, които първоначално допуснаха палатковите лагери на тяхна територия, някои започват да губят търпение и да се обръщат към полицията поради нарушения на реда, притеснения за безопасността и участието в протестното движение на хора, които не са студенти.

Според изчисленията на „Асошиейтед прес” от 18 април насам малко над 2600 души са били арестувани в 50 кампуса в САЩ.

Пропалестински протестиращи се завърнаха в Амстердамския университет – ден след като полицията влезе в сблъсъци с тях и разтури предишния им лагер в учебното заведение. Силите на реда заявиха, че университетската администрация не е искала от тях да спират протеста. Но вчера полицията използва булдозер, за да разбие барикадите около университета и арестува 169 души.

Амстердамският университет излезе със изявление малко след полунощ, че би искал да намери решение със студентите, които протестират от понеделник насам.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase