За изборите желание за участие са заявили 20 партии и 11 коалиции

Централната избирателна комисия проведе жребий за определяне на поредните номера в бюлетината на партиите, коалициите и независимите кандидати, регистрирани за участие в изборите за Народно събрание и Европейски парламент.

СНИМКИ ОТ ЖРЕБИЯ 

Матева: Хартиените бюлетини за вота 2 в 1 ще са в различни цветове

Партиите и коалициите, регистрирани с едно и също име и един и същ състав, получават еднакъв номер в бюлетината за Европейски парламент и за Народно събрание. Една коалиция е регистрирана само за участие в изборите за народни представители. Има и един независим кандидат, регистриран за участие за евровота.

Партии, коалиции и независими кандидати:

№1 - „Има такъв народ”

№2 - „Глас народен”

№3 - „Синя България”

№4 - „Ние гражданите”

№5 - Кузман Илиев Илиев - независим кандидат

№6 - „Български гласъ”

№7 - „Коалиция на розата”

№8 - Коалиция „Център”

№9 - „Солидарна България”

№10 - ПП „Единение“

№11 - БНО

№12 - „Възраждане”

№13 - „Меч”

№14 - „Продължаваме Промяната – Демократична България”

№15 - „Народна партия истината и само истината”

№16 - „Български възход”

№17 - „Граждански блок”

№18 -„Общество за нова България”

№19 - „Левицата”

№20 - „Партия на Зелените”

№21 - „Ние идваме”

№22 - ГЕРБ-СДС

№23 - „Български национален съюз”

№24 - „БСП за България”

№25 - „Величие”

№26 - „ВМРО – Българско национално движение”

№27 – „Пряка демокрация”

№28 - ДПС

№29 - „Зелено движение”

№30 - „За велика България”

№31 - „Български съюз за директна демокрация”

№32 - „Коалиция Неутрална България (русофили и комунисти)” - коалицията е регистрирана за участие само в изборите за народни представители

Традиционно, след като стане ясно какво им е отредил жребият, политиците търсят символика в числата. Този път обаче повечето партии казаха, че не вярват в нумерология, а на собствените си сили и ще се борят за първото място.

Без да разчитат на числата, от ГЕРБ-СДС тръгват към вота 2 в 1 с номер 22. „Разчитаме на собствените си сили да убедим българските граждани, че колкото по-висок резултат има ГЕРБ, толкова по-стабилно управление ще имаме след изборите. Целта на явяването ни на изборите е България да има стабилно управление”, посочи Тома Биков.

Символика в номера не потърсиха и от ПП-ДБ. Те обаче са готови на преговори след изборите с формации, които могат да поемат ангажимент за реформи. „С тази кампания ние продължаваме борбата със скритата власт в името на нашата България, а истинската власт е в ръцете на хората. Именно затова с номер 14 ще се борим за всеки глас, за да превърнем България в нормална европейска държава”, каза Вяра Тодева.

Номер 12 получиха от „Възраждане”. Според тях обаче в бюлетината няма нужда от числа. „Интелигентните избиратели умеят да четат. Винаги сме казвали, че номерата са за купения вот, за тези избиратели, които не могат да се ориентират. Винаги за нас е успех да сме първа политическа сила”, категоричен е Петър Петров.

Скрито послание в номера обаче видяха от БСП. „24 карата е числото на златото. На БСП отново се падна да работи 24 часа за страната ни. Ние никога не можем да бъдем златен пръст. Около нас може да има мнозинство, ние можем да определяме накъде да върви България, но не и да бъдем златен пръст”, увери Борислав Гуцанов.

Най-доволни от жребия се оказаха от ИТН. „Никога не съм вярвал в лично качество в нумерологията или в числата или във врачуването, но видимо това е добър знак. За нас винаги номер едно са били българските граждани, демократичното оръжие е в тях. То се нарича избори”, обясни Станислав Балабанов.

На ДПС се падна 28, но от движението избраха да не коментират темата. Предизборната кампания започва на 10 май.

Междувременно от ЦИК обявиха, че хартиената бюлетина за двата вида избор - за Европейски парламент и за 50-о Народно събрание, ще бъде отпечатана с различен цвят на мастилото, за да не се стига до объркване от избирателите при попълването. Във връзка с предстоящите избори беше създадено и Национално междуведомствено звено - между Прокуратурата, ДАНС и МВР. Целта на всичко това е бърза реакция на институциите и  противодействие на купуването и продаването на гласове.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase