"Детето му всеки ден задава въпроса: „Защо са убили моя единствен, скъп татко?", казва Иванка Пеева

Близки и приятели на убития Пейо Пеев излязоха на протест пред Съдебната палата в сряда вечер. За първи път майката на Пейо Пеев коментира случилото се със сина ѝ. Тя говори пред камерата на NOVA и настоя за справедлив процес.

Протестиращите са против решението на Софийския апелативен съд да пусне под домашен арест съпругата му Габриела Пеева, която е и обвинена за убийството. Освен нея, обвинена е и майка ѝ - бивш дипломат от кариерата Красимира Трифонова.

Днес стана ясно, че адвокатът, който представлява двете жени, вече е внесъл искане в Софийската градска прокуратура за по-лека мярка на Красимира Трифонова.

Габриела Пеева, обвинена за убийството на мъжа си: В България има правосъдие, излязох, за да си гледам децата

Майката на Пейо Пеев заяви, че е категорично против Габриела отново да гледа внуците ѝ. „Гледайки го в очите как умира, държейки го с ръцете, тя се връща и с тези ръце пипа децата си. За мен това е абсолютно неприемлив и жестоко. Знам, че това не е доказано, но аз съм убедена, че те са убийците”, заяви майката на Пейо Пеев Иванка Пеева.

Пейо и Габриела имали сключен брак и 6-годишно дете, но никога не са живели заедно. Преди убийството Габриела ражда второ дете, за което вече излезе ДНК експертиза, която показа, че негов баща е бившият депутат от „Продължаваме Промяната” Велико Минков.

Днес и за двете деца се грижат родителите на Пейо. „Смисълът на нашия живот в момента с моя съпруг е нашият внук, защото сина ни го няма. Той умря, даде живота си, за да защити детето си”, казва майката на убития.

Според Иванка Пеева синът ѝ е бил заплашван от двете жени, че няма да вижда детето си. Заради това е сключил брак и е бил манипулиран. По думите ѝ сега децата са добре. С по-голямото работи психолог и то вече е наясно със случилото се.„Всеки ден задава въпроса: „Защо са убили моя единствен, скъп татко? Какво толкова лошо е направил, като той е най-добрият човек?”, допълва Иванка Пеева.  

ДНК тест потвърди: Велико Минков е баща на едно от децата на Габриела Пеева

Адвокатът на Габриела Пеева определи протеста като „неоснователен”. По думите му и тя, и майка ѝ Красимира са невинни. „Ние сме подали искане до главния прокурор. Молба да ни се съдейства и час по-скоро двете невръстни деца на Габриела да бъдат при нея и тя да влезе в правото си на майка, да отглежда тези деца”, каза адвокатът на обвиняемата Габриела Пеева Димитър Вълков.

От Агенцията за социално подпомагане отговориха за NOVA, че при тях вече е постъпила молба децата да бъдат върнати на Габриела. Предстои да се извърши проучване дали тя е способна да изпълнява родителските си функции. Ще се преценява и дали да се възобнови контактът майка-деца.

Искане за родителски права върху по-малкото дете е предявил и Велико Минков.„Това е едно дело, видно от ДНК експертизата, което той би трябвало да спечели по всички нормални изисквания и човешки закони. Но процедурата е такава, че с обжалванията на майката, това може да отнеме години", каза адвокатът на Минков Пламен Борисов. 

"Бих казал, че съм ужасен при мисълта децата да се върнат в този момент при нея", посочи Велико Минков.