Мълния причини пожар в сграда, а дърво падна на пътя за София

Потоп се изля над Плевен. За това сигнализираха зрители в "Моята новина". Бурята е започнала малко след 20 ч., а улиците са се превърнали в реки. Стихията удари и други градове в страната, сред които София, Лом, Козлодуй, Асеновград, Самоков, Ботевград и Разград.

СНИМКИ ОТ БЕДСТВИЕТО ВИЖТЕ ТУК

Бурята е била придружена от силен вятър. Голяма част от Плевен е без ток. Над 70 са постъпилите сигнали на спешния телефон 112 за проблеми в резултат на падналата силна градушка. Те са за наводнени приземни етажи, мазета и свличане на земна маса. Всички сигнали се препращат към противопожарната служба, за да се предприеме отводняване. 

ВРЕМЕТО: Жълт код за валежи и гръмотевици в четвъртък

Има закъсали автомобили в ниските точки на града – сред тях на Кооперативния пазар, посока ж.к. „Сторгозия“, района на завод „Мизия“. По време на бурята е спряно движението на тролейбусите заради безопасността на пътниците и шофьорите. Няма нанесени щети по контактната мрежа. 

По думите на областния управител на Плевен Николай Абрашев ситуацията е овладяна. Пред NOVA той разкри, че в града е сформиран извънреден щаб. Абрашев увери, че няма бедстващи хора. Отводняват се множество сгради, сред които и тази на областната администрация. По градоносния облак са изстреляни над 200 ракети, подчерта той.

Дърво е паднало на пътя Плевен - София, на изхода от града. То е отстранено. Мълния пък е предизвикала пожар в административна сграда на територията на бившия циментов завод.

Заради наводненията при Кооперативния пазар и хранителен хипермаркет в този район участъкът там е затворен за движение. Това прави невъзможно движението на тролеите към ж.к. „Сторгозия“. Тролейбусите с номера 5 и 6 в посока ж.к. „Дружба“ се движат нормално към този момент, информира инж. Несторов.

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов е издал заповед всички почистващи фирми да започнат в сутрешните часове почистване на града, след като водата се оттече. 

По информация от плевенския филиал на НИМХ в Плевен валежите, паднали над града, са около 38 литра на кв.м за близо 40 минути, което е много интензивен валеж.

Поройният дъжд причини щети и в павелбанското село Скобелево. Има наводнени къщи, съобщи кметът на общината Иса Бесоолу.

Веднага е свикан кризисен щаб и е мобилизирана техника, като ситуацията е овладяна. Няма опасност за населението. Заради гръмотевичната буря за кратко Павел баня и селата в съседство са останали без електричество.

В сряда следобед проливен дъжд с гръмотевици се изсипа и в София. Той бе съпроводен с градушка с размерите на грахово зърно. В квартал "Хаджи Димитър" е имало и наводнение на един от булевардите.