Горският пожар в Мати през 2018 г. отне живота на 104 души

Преразглеждат делото за смъртоносния пожар в гръцката област Мати. Процедурата е в Апелативния съд в Атина след обжалване срещу спорни присъди, съобщи гръцкият вестник „Катимерини“. Горският пожар в Мати през 2018 г. отне живота на 104 души и остави много ранени.

Оцелелите обвиниха тогавашните власти, че не са успели да координират спасителните операции и са реагирали твърде бавно. Правителството и местните власти отхвърлиха обвиненията, хвърлиха вината върху подпалвачи и казаха, че силните ветрове и разгорелите се пламъци не са оставили време за по-добра координация.

Жертвите на пожарите в Гърция станаха 94 души

По информация на „Катимерини“ съдът осъди само петима от 21 обвиняеми. Процесът се водеше в продължение на 19 месеца. Петгодишните присъди се превърнаха в глоби от 10 евро на ден.  

След вълна от обществено възмущение Апелативният съд се намеси, обжалвайки цялото решение, включително оправдателните присъди и намалените присъди. Делото ще бъде изцяло преразгледано, като ще се занимае както със съдбата на обвиняемите, така и с промяната на техните наказания. Притесненията относно потенциалната давност на сроковете подчертават необходимостта от бързи съдебни действия. 

Мати, гъсто залесена местност с изглед към морето източно от Атина, беше популярна дестинация сред пенсионери и деца, за които бяха организирани летни лагери.

Страните от Средиземноморието претърпяха поредица от опустошителни горски пожари през последните години на фона на по-горещо и сухо време, което учените свързват с изменението на климата.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase