ВМРО-ДПМНЕ пък води на парламентарните избори

За пръв път Република Северна Македония ще има жена президент. При обработени над 50% от протоколите в секциите Гордана Силяновска-Давкова (ВМРО-ДПМНЕ) с над 100 хиляди гласа пред настоящия президент Стево Пендаровски (СДСМ).

В Северна Македония гласуват за президент и парламент (СНИМКИ)

Конституционното изискване за над 40% избирателна активност на президентския вот беше изпълнено, което означава, че Северна Македония има нов президент. 

"Детството ми мина с деца от България, учех в училище „Георги Димитров” и обичах Елин Пелин като дете", каза днес Силяновска, след като гласува. 

Проф. Гордана Силяновска-Давкова през годините е противник на Преспанското споразумение между Македония и Гърция, с което беше решен спора за името на Република Македония, а Атина подкрепи Скопие за НАТО и ЕС.

Тя е против и Договора за приятелство с България от 2017 г. Тя се обяви срещу закона за разширяване употребата на албанския език през 2018 г. В рамките на тазгодишната предизборна кампания твърдо следваше антибългарската политическа линия. Кариерата на Силяновска в македонските институции е богата. От 1990 до 1992 година е членка на конституционната комисия в македонския парламент. Професорката е член на Венецианската комисия от 2008 до 2016 година. В периода 1992-1994 г. е министър без ресор в първия кабинет на Бранко Цървенковски - член на Председателството на Съюза на комунистите в Македония от 1990 г. 

Балотаж в РСМ: Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ с голяма преднина пред Стево Пендаровски

Видео: БГНЕС

Според първоначалните резултати ВМРО-ДПМНЕ е първа политическа сила и на парламентарните избори. Партията на Християн Мицкоски събира 34,11% (70, 929 гласа).

На второ място се нарежда коалиция „Европейски фронт“, оглавявана от Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) – 22,22% (46,202). На трето място е коалиция „Вреди“ – 18, 68%.