В София честванията започнаха от сутринта пред Паметника на Незнайния войн

Страните от Стария континент и България честват Деня на Европа! Датата 9-и май е посветена на мира и единството.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

Днес се отбелязва и годишнината от историческата декларация на Робер Шуман, която поставя основите на съвременния Европейски съюз. На този ден отбелязваме и капитулация на хитлеристка Германия в края на Втората световна война.

Националният химн и този на Европа - с нови дигитални версии

И двете годишнини бяха отбелязани у нас. В София честванията започнаха пред Паметника на Незнайния воин. Пред Президентството беше издигнато и знамето на Европейския съюз. Събитията ще приключат със светлинно шоу. 

79 години от победата над нацизма във Втората световна война

По повод 9-и май и предстоящите избори за Европейски парламент, 60 европейски града се включиха в инициативата "Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб".  

Триумфалната арка в Париж, Колизеумът в Рим и „Гран Плас” в Брюксел бяха само част от многото забележителности в целия Евросъюз, които бяха осветени с послания за Деня на Европа и началото на едномесечното обратно броене за европейските избори. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен отбеляза празника в Литва.

„Днес честваме хората, които изградиха нашия Съюз и тези, които продължават да го изграждат всеки ден. Днес празнуваме вас, скъпи мои литовски приятели, и всички европейци, които вдъхват живот на нашите ценности. Благодаря ти, Литва”, каза Фон дер Лайен.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase