Резултатите от вота коментираха Виктор Стоянов и Спас Ташев

Резултатите от изборите в Северна Македония и какви политики ще води страната коментираха доц. Спас Ташев от Института за изследване на човека при БАН и Виктор Стоянов от фондация „Македония“ в „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Президентската институция в Северна Македония е символична, каза Ташев. Той посочи, че в договора за добросъседство между България и Северна Македония има точки, които нашата съседка и към момента не изпълнява. По негови думи в Северна Македония се оформя евразийски център и страната ни ще има затруднен диалог.

Вотът в РСМ: Убедителна победа за ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Силяновска ще бъде президент

Стоянов каза, че ДПМНЕ набляга на македонския национализъм, но в същина е просръбска партия. Той подчерта, че по време на изборите в Сърбия лидерът на партията Хриситян Мицковски е агитирал за Александър Вучич. Стоянов посочи, че ДПМНЕ е заявила, че ще промени преговорната рамка за влизане в Европейския съюз, което няма как да се случи. „Сега ще станем свидетели на една „Франкенщайн“ коалиция между албански националисти, прозападно настроени, и македонски националисти, произточно настроени. Очаквам тази коалиция да се взриви не на етническа, а на геополитическа основа“, каза той.

Ташев каза, че последното преброяване на българите в Северна Македония е било манипулирано. Той е на мнение, че хората с българското самосъзнание ще потърсят правата си. Стоянов каза, че положението на българите в РСМ драстично ще се влоши.

Ташев каза, че е редно българските партии да заемат ясна позиция по въпросите, засягащи Северна Македония.

Целия разговор гледайте във видеото.