Футболната легенда била на едва 13-годишна възраст

Пуснаха на търг салфетката с първия договор на Лионел Меси, с който футболният клуб „Барселона” обещава на 13-годишния по това време спортист дългосрочно сътрудничество. Продажбата е организирана от една от най-старите и големи аукционни къщи в света – „Бонамс” в Лондон. Към момента сумата, която е достигната е 300 000 долара и продължава да нараства заради огромния интерес на купувачи от цял свят. Онлайн търгът приключва на 17 май.

С Меси на плажа: Българин се снима в реклама с футболната супер звезда (ВИДЕО)

Договорът върху салфетката бил подписан през декември 2000 година. По това време меси, който по-късно става един от най-добрите футболисти не само за испанския клуб, но и в света – е на проби в „Барселона”, където впечатлява всички с уменията си. Въпреки това каталунците  се колебаели дали да подпишат с таланта, докато не се намесил агентът му  Орасио Гаджоли. Той казал на тогавашния директор на „Барселона” Карлес Рексач, че ако не подпишат с Меси, тийнейджърът ще бъде предложен на други клубове, включително „Реал" Мадрид.

Година след триумфа в Катар: 6 фланелки на Меси са продадени за 7,8 милиона долара

Реакцията на Рексач била да покани Гаджоли на вечеря, на която било постигнато споразумение. Тъй като директорът на каталунците нямал време да състави и отпечата договор, той предложил да напишат условията на салфетка, върху която да се подпишат.

Меси помага на „Барселона” да завоюва 35 титли, изиграва 782 мача за каталунците и вкарва 674 гола.