Ставаме все по-надежден партньор за опазване на външната граница на ЕС, заяви служебният вътрешен министър

40 високопроходими джипа влизат в автопарка на "Гранична полиция" от днес. "С такава техника, няма значение кой е срещу нас”, заяви служебният вътрешен министър Калин Стоянов, цитиран от БГНЕС.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Министърът връчи ключовете за черните джипове на граничните полицаи, които до края на годината ще получат общо 360 автомобила.

“Когато поехме ръководството на МВР на 6 юни 2023 г., тогава, наред с всички проблеми, срещнахме и липса на високопроходими автомобили. Имаше регионални дирекции, в които не повече от 7-8 автомобила са били в движение, изключителна тежка ситуация беше”, каза Стоянов. "Така за 8 месеца стартира обществена поръчка, тя бе завършена и физически се доставиха автомобилите. Ние ставаме още по-сигурен надежден и предвидим партньор за опазване на външната граница на ЕС”, категоричен е Калин Стоянов.

Той отправи и послание към граничните полицаи: “Не управлявайте автомобилите като служебни, а като ваши лични - с отговорност и ги пазете. На добър път на всички! Когато сме силни, няма значение кой е срещу нас”, добави Калин Стоянов.

Според директора на “Гранична полиция” главен комисар Антон Златанов днешният ден е дългоочакван за всички служители на дирекцията.

“Днес се раздават първите 40 от общо 360 високопроходими автомобила, които ще получим до края на годината. Ние успяваме успешно да усвояваме европейските средства и днешният ден е доказателство за това”, каза той и увери, че ще стават все по-ефективни в опазването на европейската и българката граница.