На филмовия фестивал във Венеция

Питър Уиър, режисьор на култови класики като "Шоуто на Труман", ще получи награда за цялостно творчество на тазгодишния филмов фестивал във Венеция.

"С общо само 13 филма, режисирани в продължение на 40 години, Питър Уиър си е осигурил място в редиците на великите режисьори на съвременното кино", заяви артистичният директор на фестивала Алберто Барбера.

Харисън Форд и Хелън Мирън отново на екран заедно след 36 години (ВИДЕО)

На 81-ия кинофестивал във Венеция, който започва на 28 август, Уиър ще бъде удостоен с наградата "Златен лъв" за цялостно творчество.

79-годишният австралийски режисьор описа фестивалът и наградата като "част от фолклора на нашия занаят. Да бъдеш избран за носител на наградата за цялостен режисьорски труд е значителна чест", добави той.

Българка е в екипа гримьори, номинирани за "Оскар"

Уиър е носител на две британски награди БАФТА за режисурата на "Шоуто на Труман" (1998 г.) - сатира на телевизионната реалност с Джим Кери в главната роля, и "Master and Commander" (2003 г.) - военноморски епос с Ръсел Кроу в главната роля.

Номиниран е за 6 награди "Оскар" за четири отделни филма, включително за най-добър режисьор, най-добър филм и най-добър сценарий. През 2022 г. става първият австралиец, който получава почетен "Оскар".

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!