Бомбата е избухнала през нощта, има материални щети

Взривиха девическо училище в Северозападен Пакистан. За извършители са заподозрени бойци.Това породи нови опасения за сигурността на ученичките, чието образование от години е цел на ислямистите, предаде ДПА.

При експлозията на бомбата през нощта срещу сряда в град Северен Вазиристан, близо до границата с Афганистан, са нанесени щети на комплекса на частното училище, съобщи представителят на местната полиция Амджад Сухаил. Няма загинали или ранени.

Заснето и публикувано онлайн: Жена е убита от семейството си в Пакистан

Планинският град Северен Вазиристан отдавна е команден център на ислямистки бойци, свързани с "Ал Каида" и мрежата "Хакани" на афганистанските талибани. Пакистанската армия изтласка "Хакани" от територията си чрез поредица от офанзиви, започнали през 2014 година.

По-рано девически училища също са били взривявани от пакистанските талибани, групировка, която следва същата твърдолинейна версия на исляма както афганистанските талибани, но има различна организация.

Изборните резултати в Пакистан: Какви са очакванията на анализаторите

В периода между 2007 г. и 2009 г., когато пакистанските талибани контролираха Вазиристан и Сват, стотици училища в региона бяха бомбардирани. Това е и родното място на нобеловия лауреат Малала Юсафзаи. През 2012 г., когато Юсафзаи е на 15 години, талибански боец се качва на училищен автобус и я прострелва в главата, защото открито се противопоставя на талибанските ограничения за образование на момичетата.

Нападението в Северен Вазиристан е рядък случай на посегателство срещу девическо училище, тъй като през последната година не е имало такива.

"Това засили страховете", казва бившият член на местния парламент Али Вазир.

Пакистанските талибани, които през годините на насилие са убили около 80 000 души, се стремят към възход, след като през 2021 г. Кабул падна в ръцете на афганистанските талибани, отбелязва ДПА.