НСИ представи данни, показващи слабо нарастване на производството в сферата на бизнес услугите

Оборотът при търговията на дребно в България се свива през март 2024 г. с 0,6% спрямо предходния месец, когато беше отчетено повишение с 0,3%. Производството в сферата на бизнес услугите се повишава слабо през февруари с 0,1%, сочат данни на Националния статистически институт.

През март е регистрирано намаление на оборота при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали  с 2,3%, както и при хранителните стоки, напитки и тютюневи изделия - с 0,8% и при автомобилните горива и смазочните материали - с 0,4%.

По-съществен спад с 4% е отчетен при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника. Също при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет има понижение с 3,8%, а при търговията с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 3,3%.

Колко доволни са българите от заплатите си

Повишение с 1,3% се наблюдава при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия, посочва Института.

Спрямо година по-рано се наблюдава слабо увеличение на оборота в търговията на дребно с 0,3% през март след ръст с 3,2% през февруари.

НСИ представи и последни данни, показващи слабо нарастване на производството в сферата на бизнес услугите през февруари с 0,1% спрямо януари, когато имаше увеличение с 1,1%, като това представлява повишение за шести от последните седем месеца.

Спрямо февруари 2023 г. индексът на производството в бизнес услугите нарасна с 3,6% след повишение с 4,2% в началото на 2024 г. Това представлява трето поредно увеличаване в сферата на услугите след трайния спад, регистриран през периода април - ноември 2023 г.