На срещата днес бе обсъдена координацията с ДАНС за сигналите за купуване на гласове

МВР, ДАНС и Прокуратурата вече са готови със стратегия как да опазят честността на двойния вот. Полицията събра на съвещание службите и директорите на областните дирекции.

От днес до изборите на 9 юни МВР влиза в специализирана операция срещу купуване на гласове. ДАНС вече започва да следи рискови групи, включително чужденци, а контраразузнаването ще се бори с опитите за влияние или намеса от страна на чужди служби. В полезрението на полицаите влизат криминално проявени, които вече са хващани да купуват гласове, както лихвари и местни лидери.

Стоянов: Има два сигнала за евентуално купуване на гласове и един за нарушаване на изборното законодателство

31 дни преди вота МВР започна с активната работа срещу изборните манипулации. „Това е голяма част от активния криминален контингент, който се занимава с всякакъв вид криминална дейност. Преди и по време на избори стават активни и по тази линия. Всеки път се наблюдава голяма креативност от тяхна страна. Предполагам, че и този път ще има подобни ситуации”, коментира вътрешният министър Калин Стоянов.

Сигналите за нарушения вече са четири. Под лупата на полицията от днес попадат работодатели, които агитират или принуждават работниците си да гласуват по определен начин. Ще бъдат следени и собствениците на заложни къщи и лихварите.

„Обръщаме внимание на лица, утвърдили се като местни лидери на етнически и други общности, които могат, под една или друга форма, да оказват влияние при упражняването на глас в определена полза”, обясни и.д. главен секретар на МВР Димитър Кангалджиев.

В ДАНС също вече работи оперативен щаб за изборите. „Активизирано е оперативното наблюдение на контингента на пребиваващи в България граждани на рискови държави, както и оперативният контрол над членове и симпатизанти на групи и организации с крайни нагласи”, посочи председателят на Агенцията Пламен Тончев.

От ДАНС ще обезпечат комуникацията със секциите в чужбина при изпращането на резултатите. Готови са да се включат и при съмнения с машините. „Предвидени са допълнителни средства за командировки на служители и е ограничено използването на отпуските, сформирани са дежурни екипи за 8 и 9 юни”, каза още Тончев.

В прокуратурата разчитат на опита от честите избори през последните години, но и не само. „Ще бъдат използвани всички законови механизми, за да може да се реагира на всяка проява, която би довела до злепоставяне на политическите права на гражданите”, заяви заместник главният прокурор Елена Каракашева.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase