Северната ни съседка гласува 2 в 1 на 9 юни - избира кметове и евродепутати

И в съседна Румъния ще има избори 2 в 1 на 9 юни. Освен за европейски депутати, съседите ни ще избират и кметове, и общински съветници. Какви са нагласите на хората отвъд Дунав за гласуване, с какво се е променил животът им след приемането на страната в Европейския съюз и сравняват ли се понякога с нас българите?

Изминаха 17 години от членството и на Румъния в Европейския съюз. Голяма част от гражданите на северната ни съседка са категорични, че животът им се е променил към по-добро. Екип на NOVA отиде в румънския град Гюргево, който по население съответства на българските Благоевград или Добрич. Хората, които срещнахме разказват, че в страната им след приемането в европейското семейство са реализирани много инфраструктурни проекти, а модернизацията е навлязла във всички сфери на живота им.

Ловци на лъжи: Фалшиви новини плашат с глад при влизане в еврозоната

Потвърждават и впечатленията, които и ние българите имаме -  пътуват много и голяма част от тях поставят като първо предимство от еврочленството свободното придвижване. А на въпроса как живеят през последните години, определено отговорът е по-скоро положителен.

Румъния отбеляза второто най-голямо увеличение на намерението за гласуване на тазгодишните европейски избори в сравнение с 2019 г. Социологическо проучване показва, че ако евровотът е бил през април, 74 процента от румънците вероятно биха отишли до урните. Но имат и препоръки към бъдещите си представители в европарламента.

Повече по темата гледайте във видеото.