Мои колеги са обвинени в тероризъм, казва Мария Савушкина

Критично настроени журналисти в Беларус са в опасност от години. Международните медии също все по-често са определяни като „екстремистки организации” и съдържанието им се забранява. Това се случи и с „Дойче веле” в края на април.

Мария Савушкина знае как режимът на Александър Лукашенко се отнася към журналистите. Тя е избягала от страната си през 2021 г. и в момента живее в Берлин. Там Мария създава политическа сатира, която достига до десетки хиляди в Беларус.

Савушкина се бори за свободни медии в родната си страна. Отдавна обаче тя не може да живее и работи там.

В Беларус арестуваха известен журналист „Нямахме свободна предизборна кампания, нямахме свобода на медиите. От време на време имахме политически затворници и всичко това се дължеше на жестокия политически режим на Лукашенко”, заявява Савушкина.

В Берлин сега тя създава антирежимни видеоклипове, в които се посочват злоупотребите на държавата. Със сатирата си достига до десетки хиляди хора.

Нещата се влошават през 2020 г. Тогава се провеждат протести заради предполагаемо фалшифицираните резултати от изборите. Арестувани са някои критично настроени журналисти.

„Бяхме сигурни, че част от екипа ни ще бъде задържан, ако остане в страната. Затова решихме да избягаме”, казва Савушкина.

Тя заживява първо в Украйна, после в Полша. Сега е в Берлин и съжителства със свой колега. Дори в Германия обаче Савушкина трябва да бъде внимателна и да „опакова" съдържанието си умело.

Целия репортаж гледайте във видеото.