"МВР не е агенция за недвижими имоти", подчерта вътрешният министър

"Аз съм "за" да бъдат изградени велоалеи в столицата. Но считам, че преди да се прави това нещо, което в момента вече е активно, би следвало общината да осигури необходимите паркинги, предимно за жителите в централната градска част. МВР не е агенция за недвижими имоти. Осигуряването на терени за паркинги е изцяло ангажимент на Столичната община". Така служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов отговори на призива на заместник-кмета по транспорт Илиян Павлов държавата да предостави терени на Столична община, на които да бъдат изградени паркинги.

В четвъртък Калин Стоянов разкритикува новата организация на движение в централната част на София, което предизвика недоволството на живееещите в района.

Съдят СО заради новата организация на движение в центъра на София

На въпрос как МВР е решил проблема с осигуряване на паркоместа за иззетите автомобили на пияни и дрогирани шофьори, Стоянов подчерта, че "тази мярка вече дава сериозен резултат". "Иамме значителен спад на броя на установените водачи, които сипозволяват да управляват МПС след употреба на алкохол и наркотици. Да, има проблем с осигуряването на паркоместата за иззетите първоначално автомобили, които в последствие, с решение на съд, вече могат да бъдат отнети в полза на държавата. Но на повечето места в страната, директорите на ОД МВР направиха нужната комуникация и взаимодействие с кметовете на съответните общини, както и с областните управители и проблемът на повечето места вече се решава". 

Вътрешният министър обясни, че в "София все още има такъв проблем". "Тук имаме и най-много такива установени шофьори. Работим по това. Ние също имаме възможност да осигурим такъв терен за поставяне на тези иззети автомобили. Но проблемът го има. Търсим неговото решение. И тук отново е място на всяка община, включително и на Столична, да оказва нужното съдействие, тъй като мярката работи и тя вече дава сериозен резултат", категоричен е вътрешният министър.