Изборите бяха състезателни и основните свободи бяха зачитани, това се посочва в общо изявление на Борел и Вархеи

ЕС поздравява новоизбрания президент на Северна Македония Гордана Силяновска и очаква с нетърпение да работи с нея - първата жена, държавен глава на страната. Това се посочва в общо изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел и еврокомисаря по въпросите на съседството Оливер Вархеи. 

За първи път в историята си: Северна Македония има жена президент

Вторият тур на президентските и редовните парламентарни избори на 8 май, според предварителните заключения на ОССЕ, е преминал в мирна и демократична обстановка, се допълва в изявлението. Изборите бяха състезателни и основните свободи бяха зачитани, въпреки че процесът остава недостатъчно уреден, посочват Борел и Вархеи.

Те насърчават политическите сили в страната да работят за съставянето на парламент и устойчиво правителство. Двете институции трябва да работят заедно за напредък по пътя към ЕС, включително с прилагането на ключови реформи, особено в областта на върховенството на закона и борбата с корупцията, се добавя в изявлението. Северна Македония направи решителни стъпки за присъединяване към ЕС и сега ще бъде важно да се изпълнят останалите ангажименти, необходими за начало на преговорите по същество, поясняват Борел и Вархеи.