"Ще засилим присъствието си в Европейския парламент. Засега имаме един депутат, но ще бъдат повече", каза политикът

Ще засилим присъствието си в Европейския парламент. Засега имаме един депутат, но ще бъдат повече.Това заяви кандидатът за евродепутат от ПП-ДБ Стефан Тафров в „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS.

„Не съм си помислил, че мога да се кандидатирам за два парламента, затова избрах този, в който ще бъда най-полезен, предвид дипломатическата ми кариера и опита ми в Европейския парламент”, каза той.

ПП обяви 14 кандидатури за листата за евровота. Петков: С ДБ ще се явим заедно и на националните, и на европейските избори

„По време на управлението открихме, че ДПС и ГЕРБ са едно цяло. Ако искаш да постигнеш съгласие с тях, трябва да говориш с Делян Пеевски”, каза той. Тафров посочи, че докато ситуацията е такава, няма как да управляват заедно. „Те са едно цяло в името на запазване на статуквото”, допълни политикът. По негови думи е имало моменти на мимикриране. Тафров заяви,че по отношение на външната политика нямат различия. „Едно е реториката, друго е да построиш Турски поток, който обслужва интересите на Путин”, допълни той.

Проф. Димитров: РСМ избра парадокса да съчетае носталгията към Югославия и европейката перспектива

По темата за Северна Македония Тафров изрази надежда, че при сблъсъка с реалността, управляващите ще се изчистят от антибългарските послания. „Ако искат РСМ да има европейско бъдеще, това преминава през подобряване на отношенията с България”, допълни той. Тафров бе категоричен, че Северна Македония трябва да включи българите в Конституцията.

По темата за визитата на Си Дзинпин в Сърбия Тафров каза, че така страната се отдалечава от Европейския съюз. „Като депутат в ЕП ще съдействам да се възприеме общ подход по отношение на Китай”, заяви политикът.

За войната в Украйна Тафров изрази надежда, че Украйна ще успее да овладее ситуацията по границата на Харковската област.

Целия разговор гледайте във видеото.