Съдът остави в ареста майката на Габриела Славова

Красимира Трифонова, обвинена за убийството на Пейо Пеев, остава в ареста. Софийският градски съд прецени, че има достатъчно доказателства, че заедно с дъщеря си Габриела, тя е удушила Пеев. Няма опасност да се укрие, записаха магистратите, но деянието е изключително тежко и може да се повтори. В последните си думи пред съда, Трифонова беше категорична, че не е убила зет си и помоли за снизхождение и безпристрастност.

„Не можем към момента да финализираме назначените съдебно - психиатрични и психологични експертизи. Причината е една - единствена - двете обвиняеми отказват да беседват с вещите лица. И за да не бъде изготвена съдебна експертиза по писмени данни, за да бъде обстойна, тя трябва да е именно с провеждането на това интервю”, каза  Виолета Желева, която е наблюдаващ прокурор. Сестрата на Пейо Пеев - Милена Йорданова обяснява: „Брат ми си отиде за истината, така че ние ще я търсим докрай. Той каза, че тези хора лъжат и не може заедно с тях да лъже. Той им промени плановете”.

Пред съда обвиняемата тъща на Пейо Пеев заяви, че е невинна. „Не съм извършила деянието. Нямам нищо общо със смъртта на Пейо Пеев. Той беше мой зет. Обичаше ни. Искаше да живее с нас. Ако не са му разрешавали, не е моя работа. Не съм се месила", обясни тя.

Тя разказа и за нощта на убийството. "Във въпросната вечер разхождах кучето си, говорих с моя съседка. Не съм влизала в автомобила. При задържането бях в шок. Не знам какво съм писала и подписвала. Никога през живота си не съм извършвала нарушение. Няма да се укривам", посочи Трифонова.

Жената уточни, че има животозастрашаваща хипертония и се нуждае от специализирано лечение. "Задържането ми се използва за разграбване на личното ми имущество чрез заплахи за убийство Моля за снизхождение, безпристрастност. Моля за по-лека мярка", призова още тя.

Сестрата на убития Пейо Пеев: Тъгата е неописуема

Решението на съда не е окончателно и ще бъде обжалвано пред Апелативен съд на 21 май.

Преди няколко месеца съдебен състав записа в мотивите си, че може да се говори за особена бруталност при извършването на убийството. На 30 април, след три месеца зад решетките, Софийският апелативен съд пусна под домашен арест дъщеря на Трифонова и съпруга на Пеев - Габриела Пеева, която също е обвинена за смъртта на съпруга си. Двете жени бяха задържани през януари, след като тялото на мъжа беше открито на Витоша.

Разследването установи, че Пеев е седял на шофьорското място в лек автомобил. Причината за смъртта е удушаване, посочват разследващите. Автомобилът с трупа на убития бе открит опожарен в гориста местност по пътя за хижа „Алеко“.