„Израел трябва да направи повече, за да защити палестинските цивилни”, заяви съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан

САЩ не вярват, че в Газа се извършва геноцид, но Израел трябва да направи повече, за да защити палестинските цивилни. Това заяви съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан.

Тъй като преговорите за прекратяване на огъня са в застой, той настоя, че отговорността за мира е на войнстващата групировка „Хамас”, предаде АФП.

САЩ „използват международно приетия термин за геноцид, който включва фокус върху намерението”, за да достигнат до тази оценка, добави той.

Протестиращи израелци разпиляха на пътя пакети с храна, предназначени за Газа (ВИДЕО)

„Байдън искаше да види „Хамас” победен, но осъзнаваше, че палестинските цивилни граждани се намират в „ад”, каза още Съливан. И добави, че е дошъл на трибуната на Белия дом, за да „направи крачка назад” и да изложи позицията на администрацията на Байдън по конфликта на фона на критиките от двата края на политическия спектър на САЩ.

Американският президент е подложен на критики от страна на републиканците за това, че е спрял някои доставки на оръжие, за да наложи искането си Израел да спре офанзивата в Рафа, а в университетите на САЩ се провеждат протести срещу подкрепата му за Израел.