Младата жена е поела отговорност, от която много хора на нейната възраст биха се уплашили

Ирландската култура и традиции процъфтяват на Аранските острови. Най-малкият от тях е Инишър, на него живеят едва няколкостотин души. Когато трябва да се реши някакъв проблем, местните жители се обръщат към Клои. Тя се е преместила от континента и само на 24 години управлява цял остров. Независимо дали става въпрос да се отвори банката, да дойдат туристи или да се разреши някой спор, 345-те жители на Инишър знаят, че Клои може да се справи. Инишър е едно самотно парче ирландска скала, което се държи здраво срещу разбиващите се в него вълни на Атлантическия океан. Тук 24-годишната Клои О'Мали е поела отговорност, от която много хора на нейната възраст биха се уплашили. 

„Не смятам, че градската изолация или анонимността са полезни за психическото ми здраве и благополучие. Предпочитам да съм на място, където се чувстваш свързан. Именно това е силното в селските райони на Ирландия и на острови като този”, споделя мениджърът на остров Инишър Клои О’Мали.

Райски острови в Тайланд страдат от недостиг на вода

За 345-те жители на острова няма постоянна полиция, съд, линейка – те разчитат на Клои. „Нямаш една-единствена роля. Може да си си направил някакъв план за деня, но винаги нещо се случва - има погребение или изчезнала котка. Каквото и да е, трябва да се включиш, да запретнеш ръкави и да участваш”, казва Клои.

Тя управлява кооператива на острова, който е създаден през 1971 година и е собственост на местните семейства. Клои печели пари от продажбата на гориво и части и ги реинвестира обратно в общността.  Всяко семейство има само по един глас при вземането на решения, засягащи острова.  Работата изисква от Клои яснота, дипломатичност и сръчност. „Искам да работя за острова и да се уверя, че той е най-доброто място за живеене, така че да върнем младите хора”, допълва тя.

Островитяните казват, че Клои носи модернизация на острова. Младата жена е успяла да окаже натиск върху властите, за да помогне за достъпа до европейските и националните фондове за Инишър. „Имаме голям късмет, че разполагаме с Клои. Тя много добре борави с компютри, знае какво се случва със съвременния свят и може да ни въведе в него”, обяснява Пеадар Донъхю - работник в кооператива на Инишър.

Известен гръцки плаж остава затворен това лято

Веднъж месечно Клои съдейства за това националната банка да дойде на острова. Всеки месец има посещение и от полицията, за да могат хората да подават сигнали. Когато униформените заминат, Клои често се заема с разрешаването на спорове и проблеми.  Въпреки че преди 16 години е получено разрешение за изграждане на вълнолом, правителството не е направило нищо, за да го осъществи. Жителите на острова се опасяват от предстоящо бедствие.

„Една вълна се удари в колата ми и аз бях дезориентирана. За няколко секунди просто спрях. Казвах си: „О, Боже мой, колата движи ли се? Вълната ли е?”. Не виждах нищо. Това беше ужасно преживяване. Дори не мога да обясня колко лошо беше”, разказва Уна Макдона.

Ето защо Клои агитира политиците извън острова за вълнолома. Младата жена управлява Инишър добре, казва нейният предшественик, който живее в общността. „Опитът, който получаваш в малка общност е несравним с някъде другаде. Ако успееш да се справиш с тази работа, следващият предел е небето”, смята Мора Е Воелон.   

Пътеките на суровия Инишър са тези, които Клои е избрала да нарече свой дом.  Работи заедно с местните, за да преодолее предизвикателствата на този отдалечен остров и да използва и опазва изключителната му красота.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.