Бюлетините имат защита, сгъват се и се пускат в определената урна

Централната избирателна комисия показа хартиените бюлетините за вота 2 в 1 на 9 юни. Те ще бъдат в различни цветове. Целта е да не става объркване по време на гласуването, защото и двете бюлетини са с листа от кандидати за депутати. Бюлетината за избор на Народно събрание ще е със зелено на гърба и отпред, а за европейски парламент - в синьо. „Синята е за членове на ЕП, като знамето на Европарламента, а зелената е зелена като гората и тревата на България”. Това обясни говорителят на ЦИК Росица Матева на брифинг във вторник.

И двете хартиени бюлетини са дълги по 50 см. На парламентарните избори ще участват 6114 кандидати, а на европейския вот – 41. Гласоподавателите, които ще упражнят своя вот на хартия, първо ще трябва да изберат номера на партията, която подкрепят, а след това - проференцията, обясни Матева.

ЦИК изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетините за вота 2 в 1

Тя призова гласоподавателите при машинен вот да са търпеливи и да изчакат разписката. Тя трябва да се сгъне, член на СИК да ѝ постави печат и след това избирателят да я пусне в съответната урна. 

6114 са кандидатите за новите 240 депутати в 50-о Народно събрание. В битката за Брюксел ще участват 418 души. За националния и за европейския парламент ще се състезават 334 кандидати.

От ЦИК уверяват, че подготовката за вота 2 в 1 върви по план. Днес в полунощ изтича крайният срок, до който българите в чужбина могат да подават заявление за гласуване извън страната. До 13:30 часа са подадени 8 337 заявления за гласуване за ЕП, а тези за български парламент са 34 069, каза Матева.

Днес трябва да бъде обявена и втората част от списъка с чуждите граждани, които са на наша територия и ще гласуват тук.

До края на седмицата ЦИК очаква да бъдат уточнени местата, за които все още няма съгласие за разкриване на избирателни секции извън българските дипломатически консулства.  

За частичните местни избори до 18 май ЦИК приема документи за участие на партии и коалиции в този вот, който е насрочен за 23 юни – 16 кметства. 

Севделинка Ценова участва в избори вече 13 години. На този вот ще бъде председател на Секционна избирателна комисия. От опит знае, че за да не се допускат грешки в протоколите - не трябва да се бърза. „Ние сме минали много избори, които са били трудни, при тези малко ще се позатруднят, ще се позабавят членовете на комисиите за съставяне на единия протокол, след това на другия, но мисля, че има много опитни членове и ще се справят”, каза Ценова.  

И на хартия, и на машина, отново ще може да решим дали да гласуваме и за двата вида избор Народно събрание и Европейски парламент, или само за единия.

 До вота остават 26 дни, а от Централната избирателна комисия излязоха с призив. „Подготовката върви нормално. ЦИК се обръща към всички, които коментират изборния процес с молба да не се всява напрежение и да не се търсят проблеми там, където няма”, каза Росица Матева.   

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase