Къде се вижда ИТН в 50-ия парламент?

Ивайло Вълчев е водач на листата на ИТН за евровота, оглавява и две листи за парламента.

„В тези избори, където на преден план излиза една личност, тази личност има задачата да промотира не толкова себе си, колкото идеите, за които работи, и екипът, с който ще ги осъществява. Никога не съм казвал, че съм гуру на политическите науки, който е постигнал тоталното знание за всичко и е готов да се справи с всичко. Когато си в политиката и си запознат с базовите процеси, нещата са естествени ”, заяви в предаването „Събуди се” Ивайло Вълчев.  

„Достатъчно добре мога да изразя и да защитя идеите, зад които ние стоим, които ни вкараха в това, от едни нормални работещи хора да имаме желанието да се заемем и с политика”, каза Вълчев. 

„Изборите са избори. Какво ще се случи, ще разберем на 9 юни вечерта. Всеки, който води две листи, това е първо отговорност. Заставаш и с присъствието си легитимираш хората, които стоят след тебе в листата и гарантираш за тях. Гарантираш пред хората, че ако те имат доверие на тебе, ти им казваш да имат доверие и на тези хора”, обясни Вълчев.   „Второ никога не сме криели, че заради характера на нашата работа, тъй като винаги сме били ангажирани с каузи, ние освен известност, имаме и доверие. Нямам нищо против на базата на това, че хората имат доверие в мен, да направя така, че с една листа да вкарам в НС хора, които са способни, знам, че могат да работят добре, но нямат тази разпознаваемост”, каза Вълчев.   Той не отговори какво ще предпочете след вота на 9 юни – 50-ото НС или европарламента.

Вълчев не отговори и на въпроса дали лидерът на партията Слави Трифонов ще влезе в парламента след изборите, ако ИТН минат бариерата. „Той ще вземе това решение сам за себе си. Аз предпочитам да е там, където е в момента. Много е ценно да има един човек, който да бъде в страни от това, което се случва всеки ден. Той участва във всяко едно решение, по което ние работим. Това не е бягане от отговорност”, каза Вълчев. „Всеки ден се събираме една група хора, в която е и ръководството, разговаряме, вземаме решения. Понякога в динамиката на деня се е случвало  да започнат да ни се струват твърде важни събития и процеси или някакви решения, които трябва да бъдат взети. Тогава точно този поглед – трезвия, от страни на човек, който не е потопен през целият ден в тази установка, е супер ценен, за да се върви в правилната посока”, обясни Вълчев. 

Той е за влизане в еврозоната, но когато сме готови. „Със сигурност няма да е през 2025 г.”, каза Вълчев. Той е и против либерализацията на енергийния пазар. Според него данъци в момента не трябва да се вдигат. Относно пенсиите, Вълчев каза, че трябва да се направи реформа на начина, по който се изплащат. 

 Повече гледайте във видеото.