По време на клетвата в парламента на 12-ти май тя не използва пълното наименование на страната

Гръцкият премиер Кирякос Мицотакис призова новоизбрания президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова да избягва нови незаконни и провокативни прояви.

Мицотакис: Пътят на Скопие към ЕС остава затворен, ако не спази Преспанския договор

По време на клетвата в парламента на 12-ти май Силяновска не използва пълното наименование на страната - Северна Македония, а само Македония. Това противоречи и на Преспанското споразумение, което сложи край на дългогодишния спор за името на страната.

Мицотакис съобщи, че ратификацията на трите меморандума от Преспанското споразумение в гръцкия парламент ще стане, когато "другата страна демонстрира последователно изпълнение на международните задължения". 

„Новият президент на северна Македония постъпи незаконно и направи провокативен избор. Тя наруши официалния текст от клетвата и нарече страната си с по-различно име от онова, което е записано в Конституцията на съседната държава. Тя наруши не само Преспанския договор, но и основния закон на родината си“, каза Мицотакис. Според него не са били случайни и бързите реакции от страна председателя на ЕС Урсула фон дер Лайен, от страна на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, но и на официален Вашингтон.

„Призоваваме новия президент да избягва подобни незаконни и провокативни действия, които категорично няма да приемем. Европейският път на Скопие напълно зависи от искреното за зачитане на договора. Поради тази причина ръководството на Северна Македония трябва да проумее, че от приятелството с Гърция може да има само полза", каза още гръцкият премиер.