Тя показва за първи път дрехи и предмети от живота на българите преди повече от век

„Модата в огледалото на едно столетие” така е озаглавена нова изложба, която показва за първи път дрехи и предмети от модния живот на българите преди повече от век.  Модата в България от 1850 до 1950 година е представена с над 120 снимки и много артефакти от държавна агенция „Архиви”.

„Модата до Първата световна война е доста формална - това са едни облекла с корсети, едни големи дамски шапки, дълги поли.  Войната е големият водораздел в модата. След това се появяват вече, това е свързано с войната и военния недоимък, едни по-опростени кройки с по-малко тъкан в тях”, разказа кураторът Адриана Попова.

Met Gala 2024: "Спящите красавици: Пробуждане на модата" (ВИДЕО)

Част от изложбата са дрехи и предмети, принадлежали на писателя Симеон Радев и неговата съпруга. „Това, което е във витрините, всъщност са част от техните облекла, шапки, много интересен преносим будоар на Бистра Винарова, прекрасни кутии за шапки на Симеон Радев”, споделя още тя.

И въпреки, че днес дрехите са различни, интересът към модата не се е променил. „Ужасно много си приличаме с тези хора. Те са се интересували от мода по същия начин, по който и ние се интересуваме. Модни списания - да, ревюта- да, писали са по вестниците, вълнували са се. Следеляли са, както сега се знае, за сезона какво е модерно цветове, кройки... по същия начин е било и тогава”, каза още Попова.

Звезди, блясък, смели и екстравагантни тоалети на Met Gala 2024 (ГАЛЕРИЯ)

„Изложбата е дело на колегите от дирекция „Публичност на архивите”, но тя включва материали от всички структурни звена на агенцията - от Централния държавен архив, от регионалните архиви, от военния, така че тя е доста представителна за една малка част от огромното богатство, което се съхранява в архивите”, обясни доц. Михаил Груев, председател на държавна агенция „Архиви”.

Изложбата ще продължи до 15 юни. След това организаторите планират тя да бъде показана в различни български градове.

Стажант-репортер: Стефан Стефанов