Общата стойност на договора е малко над 30 милиона лева

Първите 19 модернизирани вагона, които държавата купи, пристигнаха у нас от Германия. Те са част от договора, който БДЖ сключи с "Дойче Бан".

По план до средата на юни вагоните ще започват да се движат по железопътната мрежа на страната. Очаква се да пристигнат още три партиди по 19 вагона. Те ще обслужват най-натоварените направления от София до Варна, Бургас и Русе. Общата стойност на договора е малко над 30 милиона лева.

„Числата на седмицата“: Влаковете ни са 40-годишни, всеки десети закъснява средно с 33 минути

Първата партида нови влакове пристигна в депо „Надежда” на 23 май, малко след 9:30 ч. Освен нея, страната ни очаква още три композиции, всяка, от които с по 19 вагона. Те ще обслужват най-натоварените направления – от София до Варна, Бургас и Русе. Вагоните доскоро са се движели по немската железопътна мрежа.

БДЖ въвежда видеонаблюдение във влаковете „Има какво да се пипне тук-там – тоалетните, това, че прозорците не винаги се затварят“, разказват пътници. Други обаче са обнадеждени.

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков обясни, че това е най-модерната жп техника, която пристига в България.

„Имат допълнително функция за… смъкване назад – облегалките (изляга се). Между седалките има контакти за зареждане на лаптопи, таблети“ , разказа управителят на БДЖ „Пътнически превози” инж. Венцислав Славков и допълни, че вагоните са с климатизация и мокет, а тоалетните са вакуумни.

На две места по протежение на салона са разположени маси. „Масите имат функция, която позволява повдигането им“ , допълни инж. Славков. По думите на министър Гвоздейков вагоните ще се движат по дълги направления. Но според пътниците най-важно е композициите да се движат по-бързо от сега използваните. „Тези вагони са за 200 километра. Но на практика няма да се случи, защото железопътната инфраструктура по проект е за 160 километра“, казва още инж. Славков. Очаква се вагоните да влязат в експлоатация до средата на юни.

Гледайте повече в репортажа.