Бизнесът твърди, че не са получавали плащания от държавата

Хотелиери и украински бежанци се събраха на протест в "Слънчев бряг". Въпреки, че Министерският съвет гласува и удължи програмата за хуманитарна помощи за украинските бежанци до 1 август, от девет месеца собствениците на хотели не са получавали плащания от държавата.

Към момента на територията на област Бургас продължават да живеят над 7 000 украинци като около 5 000 от тях са в "Слънчев бряг" и Свети Влас. Хотелиери обявиха, че пари за плащане на битовите сметки вече няма и предстои спиране на електричеството и водоподаването в базите им.

Периодът на временна закрила за бежанците у нас се удължава с още година

„Това е един изключително дълъг период. Никой от нас не може да издържи повече. Този път говорим за фалит. При мен лично има около 1000 души, които са настанени в седем хотела. Категорично повече не мога да покривам сметките нито за ток, нито за вода”, заяви хотелиерът Лена Андонова.

„Ние знаем, че Европейският съюз дава пари на България. Ситуацията е много сериозна. Умоляваме правителството на България да съдейства. Повечето украинци, които останаха да живеят тук, просто нямат вече свой дом в Украйна”, твърди Наташа Златоверхая, украинска бежанка.