Новият президент на Тайван призова Пекин да спре тактиките си за сплашване

Китай започна двудневни широкомащабни военни учения около Тайван, които нарече „наказание“ за сепаратистките действия“ на острова, предаде Си Ен Ен. Дни след избора на нов лидер островът призова Пекин да прекрати своите тактики за сплашване.

Хеликоптери пазят Си Дзинпин в Белград, градът е блокиран

Новият президент е обявен за „опасен сепаратист“ заради защитата на суверенитета и отличителната идентичност на острова. Той наследи двумандатния президент Цай Инг-вен, за да започне безпрецедентен трети пореден мандат на Демократическата прогресивна партия.

Като част от ученията десетки китайски бойни самолети извършиха симулативни удари срещу „ценни военни цели“ на „врага“, заедно с разрушители, фрегати и ракетни катери, според китайския държавен оператор CCTV. Китайската народна освободителна армия (НОА) съобщи, че е започнала съвместни военни учения с участието на армията, флота, авиацията и ракетните сили в райони около Тайван в 7.45 сутринта в четвъртък.

Управляващата комунистическа партия на Китай твърди, че Тайван е част от нейната територия, въпреки че никога не го е контролирала, и се зарече да превземе острова със сила, ако е необходимо.

Си Дзинпин посрещна Путин в Пекин

Под ръководството на лидера Си Дзинпин Китай стана по-настоятелен и засили дипломатическия, икономическия и военния натиск върху Тайван, докато островната демокрация затяга неформалните си връзки със САЩ.

През август 2022 г. Китай организира мащабни военни учения около Тайван, за да покаже недоволството си от посещението на тогавашния председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcas