Сред темите, които бяха обсъдени, са „Икономика и работни места”, „Отбрана и сигурност” и „Миграция и граници”

Почти 2 часа продължи дебатът между водещите кандидати за бъдещ председател на Европейската комисия. Представители на 5 политически партии в европарламента обсъждаха как ще решат проблемите, пред които ще бъде изправен Европейският съюз в следващите пет години.

Петимата номинирани за поста са Урсула фон дер Лайен (Германия), Европейска народна партия (ЕНП), Никола Шмит (Люксембург), Партия на европейските социалисти (ПЕС), Сандро Гоци (Италия), Renew Europe Now, Тери Райнтке (Германия), Европейски зелени, Валтер Байер (Австрия), Европейска левица. Дебатът е модериран от Мартин Резничек (Чешка телевизия) и Анелис Бек (VRT, Белгия).

Само след 2 седмици Европейският съюз ще трябва да реши кой да заеме един от най-високите постове - председател на изпълнителния орган - Европейската комисия. Днес петимата номинирани за поста отговаряха на въпроси на публиката в пленарната зала и зрителите в държавите-членки за икономиката, отбраната, миграцията, защитата на границите и климата. Евентуален бъдещ съюз на партията, спечелила най-много гласове на евроизборите с крайнодесните се превърна в горещата тема на дебата, наред с тези за миграцията и изкуствения интелект.

Не всичко в ЕС е било даденост - неща, които трябва да знаят най-малките от поколение Z

Третият и последен дебат между петимата водещи кандидати за председател на ЕК започна с една от най-важните теми за Европа след пандемията от COVID и руската инвазия в Украйна - развитието на икономиката.

„Трябва да дадем на хората подходящи възможности. Намаляването на бедността помага, но трябват и добри възможности за работа. Важно е хората да бъдат квалифицирани. Смятам, че инвестирането в хората е ключово”, заяви Никола Шмит, кандидат за Партията на европейските социалисти.

Икономиката обаче е пряко свързана с разширяването на Европейския съюз, смята кандидатът на „Обнови Европа”.

„Разбира се, че искаме да обединим континента. Разбира се, че искаме да се отворим като съюз към нашите украински братя и сестри, и приятелите ни от Западните Балкани”, заяви Сандро Гоци.

За кандидата на ЕНП Урсула фон дер Лайен, най-важното са инвестициите в отбраната.

„Първо и преди всичко - трябва да сме солидарни с Украйна. Украйна води война на свободата срещу подтисничеството. Това е война демокрация срещу авторитаризма. Украйна се бори за нашите ценности”, заяви Урсула фон дер Лайен.

Валтер Байер от „Партията на европейските леви” постави друг акцент. „НАТО харчи 1,3 трилиона евро за отбрана. Това е три пъти повече от Русия и Китай взети заедно. Европейските държави от НАТО харчат два пъти повече за отбрана от Русия. Чудя се дали това не е достатъчно. Затова смятам, че е необходимо по екологични причини, политическо решение на конфликта”, каза Валтер Байер.

За европейските „Зелени” опасността е друга - по думите на кандидата им Тери Райнке, необходимо е да се говори за възхода на крайната десница.

„Виждаме крайонедесни политици, които искат да дестабилизират Съюза, да разрушат фундамента, върху който са построени мира, стабилността и просперитета ни”, заяви Тери Райнке.

Крайнодясната партия „Идентичност и демокрация", както и „Европейските консерватори и реформисти”, не бяха представени, тъй като не са номинирали кандидат за председател на комисията.

Какво работят всъщност евродепутатите

Още за дебата, който се състоя в шест части, предава кореспондентът на БТА Николай Желязков:

Икономика и работни места

Никола Шмит посочи, че бедността в ЕС може да бъде преодоляна със създаването на работни места. Той добави, че се стреми към подобряване на условията за живот на европейците, за да имат добра работа. ИД и ЕКР не са демократични сили, коментира той.

Тери Райнтке настоя да отпадне противоречието между целите за опазване на природата и за икономически напредък. Необходими са работни места в чиста икономика, повече бюджетни инвестиции, равни възможности на пазара на труда, добави тя.

Валтер Байер отбеляза като една от причините за бедността повишението на цените на жилищата. ЕС трябва да въведе правила за основното жилище, допълни той.

Сандро Гоци заяви, че ЕС трябва да се разшири, но и да се реформира, предвид икономическите предизвикателства от нарастването на броя на държавите от общността.

Урсула фон дер Лайен отбеляза, че ЕС въведе минимална работна заплата и насочи 81 милиарда евро за саниране на сградите, а 21 млрд. евро - за социални жилища. 

Сигурност и отбрана

Сандро Гоци изрази надежда войната в Украйна да бъде спечелена от Киев. Искаме европейско отбранително производство, каза той. Няма сигурност без култура и образование, добави Гоци.

Тери Райнтке определи въпроса за сътрудничеството в сигурността и отбраната като ключов за Европа. Има нужда от европейски отбранителен фонд и трябва да отпадне единодушието при приемането на европейските външнополитически решения, заяви тя. Най-голямата заплаха е възходът на крайната десница, която се стреми да подкопае ЕС. Има разкрития, че крайнодесни европейски политици работят с Русия и Китай, допълни Райнтке.

Никола Шмит изрази желание да не се дават толкова пари за въоръжение и за Украйна. Не избираме заплахите, пред които се изправяме, уточни той. Трябва да влагаме средства в отбраната, без това да означава да не инвестираме в сближаването на обществото. Всеки би искал мир, но въпросът е при какви условия, добави той.

Урсула фон дер Лайен настоя за подобряване на военното производство, ЕС да има общи отбранителни проекти и даде пример с противоракетната отбрана. Трябва да продължим подкрепата за Украйна и да подобрим собствената си отбрана, добави тя. 

Валтер Байер посочи като най-голямата заплаха пред сигурността промените в природата. Той изрази съмнение в необходимостта от повече разходи за отбрана. Искам възстановяване на Украйна, ЕС не предприема стъпки за дипломатическо решение, каза той. Байер се обяви за прекратяване на огъня в Украйна и настоя, че решение не може да бъде намерено на бойното поле. 

Околна среда

Урсула фон дер Лайен отбеляза, че ЕС е поставил дългосрочна цел за незамърсяваща икономика до 2050 г., а сега се уточняват начините за постигането на това намерение. Тя предложи това да се постигне с по-широко въвежадне на технологиите. Това е задача за следващия мандат, добави Фон дер Лайен.

Никола Шмит коментира, че правилните политики за опазване на природата не биха попречили на икономическото развитие. Въпросът е как тези политики да бъдат общоприемвили, накрая всеки да спечели от тях, поясни Шмит.

Тери Райнтке настоя, че са необходими промени в европейската селскостопанска политика, както и в начина за разпределение на земеделските помощи. По нейните думи в ЕС има нужда от големи инвестиции за по-чисто производство.

Сандро Гоци призова да няма отстъпление от политиката за опазване на природата. Според него те трябва да се прилагат прагматично и в разговор с гражданите.

Валтер Байер коментира, че няма противоречие между целите за по-чиста икономика и това тя да бъде ефективна. Преходът има нужда от инвестиции и нови начини на производство. Той трябва да бъде справедлив за обществото. Необходими са инвестиции за стотици милиарди евро, обобщи Байер.

Демокрация

Валтер Байер настоя, че не може да има компромис с крайната десница в ЕС. Тези хора не трябва да идват на власт, призова той. В основата на проблема с крайната десница са неравенствата в обществото, включително по отношение на достъпа до жилища, каза Байер.

Сандро Гоци предложи преразглеждане на договорите за ЕС, за да бъде по-добре защитено върховенството на закона. ЕС трябва да бъде на страната на гражданите, когато техните правителства действат незаконно, посочи той.

Тери Райнтке призова европейските либерали да се разграничат от партията на премиера в оставка на Нидерландия Марк Рюте след споразумението за общо управление с крайната десница. Трябва да подобрим начина на вземане на решения в ЕС, каза тя. 

Никола Шмит заяви, че ЕС не е възможен без демокрация и върховенство на закона. Той предложи чл. 7 от договора за ЕС да бъде много по-суров.

Урсула фон дер Лайен уточни, че са важни принципите за сътрудничество при определянето на следващия ръководител на ЕК. Според нея сътрудничество може да има с европейските партии, които защитават ЕС, върховенството на правото и Украйна, и са против руския президент Владимир Путин. Тя посочи поименно няколко партии в ЕС, които не попадат в тази група и сред тях спомена българската партия "Възраждане". Тези партии имат различни принципи, но всички са близки с Путин и искат разрушаването на Европа. Няма да позволим това да се случи, каза Фон дер Лайен.

Тя поясни, че следващият председател на ЕК ще трябва да бъде избран от евродепутати, които се присъединят към мнозинство за върховенство и за Украйна, и са "против Путин". Не говоря за политически групи, а за евродепутати. Изборът ще бъде на основата на принципи, обобщи тя.

Миграция и граници

Тери Райнтке заяви, че ЕС има нужда от миграция за развитието на икономиката и за поддържане на здравеопазването. Тя призова да има законни пътища за мигрантите.

Сандро Гоци настоя да се проявява човечност и бедстващите мигранти в морето да бъдат спасявани. По неговите думи новите правила на ЕС за миграцията се очаква да доведат до подобрение.

Валтер Байер нарече срамота това, че ЕС не отваря границите за мигрантите. Трябва да осигурим на мигрантите достоен прием, призова той.

Урсула фон дер Лайен посочи нуждата от осигуряване на закрила за нуждаещите се. Неподлежащите на закрила трябва да бъдат връщани у дома, трябва да има начини за законно и безопасно пристигане на мигрантите в Европа, настоя тя.

Никола Шмит изрази несъгласие със споразуменията на ЕС с чужди държави за миграцията, които според него водят до отблъскване на мигрантите.

Технологии

Никола Шмит заяви, че са необходими повече инвестиции в развитието на технологиите, за да може ЕС да привлича таланти от цял свят. Алгоритмите изцяло променят света, важен е въпросът как ще контролират работниците, отбеляза той.

Урсула фон дер Лайен призна, че изкуственият интелект крие опасности. Затова ЕС първи въведе правила в тази област, поясни тя.

Валтер Байер коментира, че ЕС е взел подходящи мерки срещу незаконното съдържание онлайн. Необходими са мерки срещу монополистите в електронната търговия, настоя той.

Сандро Гоци изрази тревога за защитата на децата в интернет. ЕС вече разполага със средства за защита, отбеляза той.

Тери Райнтке настоя за повече прозрачност за работата на платформите онлайн, както и при свалянето на съдържание.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase