Целта е постигане на обща позиция за използването на замразените руски активи

Финансовите министри и централните банкери на страните от Г-7 се събират днес и утре в Стреза, Италия, в опит да постигнат обща позиция за използването на замразените руски активи, за да подпомогнат военните усилия на Украйна, и как да отговорят на нарастващата сила на китайския износ на ключови пазари, предаде Ройтерс.

Преговарящи от САЩ, Япония, Германия, Франция, Великобритания, Италия и Канада от седмици обсъждат как най-добре да използват руските финансови активи на стойност около 300 млрд. д., които бяха замразени малко след нахлуването на руските войски в Украйна през февруари 2022 година.

САЩ оказват натиск да се намери начин за използване на бъдещите приходи от тези активи - чрез емитиране на облигации или, което е по-вероятно - чрез предоставяне на кредит на Киев, който би могъл да осигури на украинските власти 50 млрд. долара в краткосрочен план.

Блинкен пристигна изненадващо в Киев

Трябва обаче да бъдат разрешени множество юридически и технически въпроси, което означава, че в Стреза не може да се очаква окончателно споразумение, отбелязват няколко длъжностни лица. Това означава, че неформалните разговори ще продължат, за да бъде представено предложение пред държавните и правителствени ръководители на Г-7, които ще се съберат в Пулия, Южна Италия, между 13 и 15 юни.

Идеята Г-7 да емитира облигации за Украйна изглежда е загубила подкрепа, като сега САЩ предлагат кредит, гарантиран с приходи от замразените активи.

Трябва да се постигне яснота по въпроси като това, кой ще администрира кредита (Световната банка или друга организация), как той ще бъде гарантиран, как могат да бъдат оценени бъдещите печалби и какво ще стане в случай на мирно споразумение с Русия.

Европейските представители са особено предпазливи, като според един европейски дипломат вземането на окончателно решение може да отнеме "седмици, ако не и месеци".