Предвижда се процедура за справяне с вторичното движение на бежанци от една държава в друга

Съветът на ЕС съобщи, че е приел днес промени в правилата за Шенгенското пространство. Промените засягат случаите на извънредна обстановка и мерките срещу злоупотребите с мигранти, съобщи Николай Желязков, БТА.

Въвежда се възможност за приемане на общоевропейски мерки за ограничаване на достъпа чужденци до ЕС в случай на мащабна извънредна заплаха за общественото здраве. Предвижда се процедура за справяне с вторичното движение на мигранти от една държава от ЕС в друга.

Не всичко в ЕС е било даденост - неща, които трябва да знаят най-малките от поколение Z

Според промените Съветът на ЕС ще може да одобрява общи временни ограничения за пътуване през външните граници, да налага изисквания за медицински изследвания, както и за карантина.  Държавите членки получават възможност да ограничат броя на ГКПП или да намалят работното им време като мярка срещу използването на мигрантите за оказване на натиск срещу европейските държави.

След въздушния Шенген: 6 деца са били изведени от страната без съгласието на другия родител

Промените засягат и правилата за възобновяване на проверките по вътрешните граници в Шенген при сериозна заплаха за обществения ред или вътрешната сигурност. Държавите от ЕС ще трябва да преценят дали в тези случаи да възобновяват проверките, или да приложат други средства. При решение за възобновяване на проверките, продължителността на такава временна мярка няма да може да надвишава две години. Предвижда се възможност за удължаването на този срок до два пъти по шест месеца.