Много е удобно да манипулираш един неграмотен човек - през всичко, което не разбира, заяви доц. Бони Петрунова

24 май е най-безспорният празник за българите. Дори където няма официални изисквания - всички го празнуват. Хората усещат, че езикът ни е пазил, а букивте са ни спасили. Това заяви директорът на Националния исторически музей доц. Бони Петрунова в студиото на "Денят на живо" навръх Деня на буквите.

ДЕНЯТ НА БУКВИТЕ: България чества 24 май (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Невежеството нанесе доста поражения. Учителите трябваше да протестират, за да получат заслуженото. Висшето образование се бореше за своето оцеляване. Нивото на образованието бе снижено, а всичко това намали качеството на живот. Хората започнаха да го усещат. Много е удобно да манипулираш един неграмотен човек - през всичко, което не разбира, може да бъде уплашен, държан в подчинение и накаран да действа по удобни някому начини. Ако хората искат да си помогнат сами, всеки ден трябва да се обучават", коментира доц. Петрунова.

Директорът на Националния исторически музей бе удостоена с престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност. "Това е признание за всички музейни работници", смята тя.

Доц. Петрунова е категорична - приютяването на учениците на Кирил и Методий, разпространяването на писмеността и книжнината - всички те тръгват от България. "Глаголицата е изоставена, защото е сложна за изписване и не отразява всички звукове, които използваме в българския език", обясни тя.

Целия разговор гледайте във видеото.