С Валери и Петя ни среща Благой Бекриев

На 1 юни подаръци получават не само децата. Ще ви заведем в пловдивското село Крумово, където подаряват на възрастни и хора в неравностойно положение торти. Благородният жест е на младо семейство, което приготвя сладките изкушения за самотни и нуждаещи се рожденици. Социалната кауза е подкрепена от местното кметство, където са направили списъци на хората, за които се изработват празничните сладки изкушения.  

Петя и Валери се занимават с производство на торти и сладкиши от години. Тя е завършила училището по „Сценични кадри“, но никога не е практикувала професията осветител. Той е строителен майстор на мазилки и декорации.

„Изработването на една торта понякога отнема три дни. Може би най-сложното е декорацията”, споделя Петя.

„Точно с Влади”: Момчето, което помага на бедни, бездомни и самотни хора

Семейството 7 години работило в Англия, но се прибрало в родното Крумово. Още в началото на дейността си искало да радва и другите с труда си. Повод станало влизането на бедна възрастна жена в сладкарницата.

„Искаше да почерпи мъжа си с две парчета торта, само че нали на възрастните хора не им стигат пенсиите и аз накрая и ги дадоха така. Стана ми много мъчно”, разказа Петя. „Тъжно ми става като видя хора без възможности да не могат да си позволят едно парченце десерт, а камо ли цяла торта за рожден ден”, коментира Валери.

"НИЩО ЛИЧНО": „Училището за родители“ на Бате Емо, който помага на деца със СОП

Така двамата им хрумва идеята да подаряват торти. Помолили кмета Стоян Минчев да ги носи, за да не се чувстват притеснени от неочакваната помощ. „Знам кои са хората със специални потребности и кои са затруднени финансово”, поясни той.

Сред първите изненадани от жеста са няколко възрастни жители и 9-месечният Валентин. Йорданка е самотна майка. В грижите за малкия ѝ помагат нейните родители.

„За първи път ми се случва подобно нещо и съм много благодарна”, коментира Йорданка.

Каузите в помощ на жителите не са изключение в Крумово. Освен хранителни продукти, които се даряват, младо семейство, на което скоро предстои сватба предупредили гостите, че вместо букети предпочитат да им дадат средствата. „С тези пари ще помогнем на някой от селото”, допълни кметът.