Причина за експлозията е повреда на газопреносна тръба, вероятно и пострадалата е запалила цигара

Ремонтни дейности на тротоар в Костинброд взривиха къща. По време на инцидента в дома е била 78-годишна жена, която е получила тежки изгаряния. Линейка е пристигнала за 3 минути и е откарала пострадалата в "Пирогов". Опасност за живота ѝ няма, съобщиха от пресцентъра на общината.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Видео: Благой Цицелков, NOVA

Нараняванията от 2-ра към 3-та степен са по главата, двете ръце и двата крака на пострадалата. Тя е в тежко състояние, казаха за NOVA от Центъра за спешна медицинска помощ. Жената е с 28% изгаряния. В момента раните ѝ се обработват. Тя ще остане за лечение в реанимация, а след това ще бъде оперирана.

Къщата е двуетажна с таванско помещение. Едната от стените ѝ е почти напълно срутена. Има щети и по кола, паркирана наблизо. Взривът е предизвикан в резултат на изкопни дейности - рехабилитация на целия булевард "Обединена". Багерист по невнимание спукал една от тръбите на газопреносната мрежа и започнало изтичане на газ. То продължило около 20 минути, твърдят свидетели. Според местните тръбата била поставена много плитко в земята. По информация от прокуратурата – на около 30 см. Вероятно 78-годишната жена е запалила цигара. В този момент се е получил и взрива. 

Убийство в Разлог, подозират сина на жертвата

Незабавно на място е изпратен автопатрул, както и екипи на пожарната. Към момента ситуацията е овладяна, течът на газ е спрян, а пожарът е изгасен. На място все още има полицейски екипи, периметърът е обезопасен и движението е отклонено, казаха за БТА от ОДМВР. 

От компанията, която отговаря за газта, твърдят, че тръбите им са на необходимата дълбочина.

„ Всеки ден сме тук, наш човек е тук. Сутринта е валяло, багеристът е бил сам, когато е копал.Нашият човек е бил на място, но не и на самия изкоп”, заяви Павлина Джиева, собственик на газопреносната фирма. От общината обясниха за NOVA, че са предоставили всички необходими документи на фирмата, която поставя тротоари по ул. „Обединена”. „Комисия започва опис на щетите, след като бъдат описани, ще направим всичко възможно те да бъдат възстановени”, заяви Александър Ненов, зам.кмет на Община Костинброд . Предстои да се установи - какво е предизвикало взрива, както и дали са спазени всички технически изисквания за поставянето на тръбата.

Образувано е досъдебно производство. Прокуратурата в Костинброд разследва случая. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase