Днес във Варна се открива 15-тото издание на фестивала, които ще радва почитателите на класическата музика през следващите три месеца

Кога ще бъде премиерният спектакъл и какви изненади да очакват любителите на класическата музика?

Броени часове остават до момента, в който Варна ще посрещне своята публика за откриването на фестивала „Опера в летния театър“. Освен добре познати изпълнения през следващите три месеца любителите на класическата музика ще могат да се насладят и на цели осем премиери. Организаторите и този път обещават незабравимо преживяване с участието на звездни солисти и пищна сценография. За пореден път фестивалът „Опера в летния театър" ще предложи на публиката зрелищни спектакли, представени от истинско съзвездие от музиканти. „Това издание за нас е един мини юбилей и ние го подготвяме от повече от една година. Предлагаме отново в петте модула, които нашата публика очаква да чуе и да види - опера, оперета, мюзикъл, балет и кросоувър концерти“, споделя Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център-Варна.

Особеното на това юбилейно издание е една много голяма годишнина от кончината на един от най-значимите италиански оперни композитори – Джакомо Пучини. Освен музиката на Пучини, любителите на класиката, ще имат възможност да се насладят и на велики откъси от Рихард Щраус, под диригентската палка на маестро Григор Паликаров. „Със сигурност музиката на Рихард Щраус представлява предизвикателство всеки път и за всеки оркестър, а във Варна, тя ще бъде изпълнена може би за първи път“, разказва диригентът маестро Григор Паликаров.

И допълва: „Емоцията е силна, защото мястото е хубаво и фестивалът е утвърден, а музиката е още по-хубава. Така че всичко това накуп, заедно с едни прекрасни изпълнители и оркестъра на Варненската опера – дава голям заряд.“ Специално за оперната гала на сцената ще се качи и примата Александрина Пендачанска, чиято отговорна задача ще бъде да влезе в ролята на Саломе. „Тя е роля, която изисква едно пълно самооткриване. Самият артист е поставен пред своите вътрешни и външни ограничения и лимити. Трябва да ги преодолее. Трябва да се преодолява непрекъснато. Знаете тази фамозна сцена - танцът на 7-те воала, която всъщност за Саломе е преоткриване на самата себе си и последната сцена е едно изживяване, което не мога да сравня с нищо друго“, споделя оперната певица Александрина Пендачанска. През следващите три месеца оперният фестивал ще предложи цели 20 спектакъла – осем от тях публиката ще може да види премиерно. „Всички търсим една единствена цел – да постигнем максимално въздействие и да напълним душата на зрителите. Има един много хубав български израз: „Отивам на концерт, да си напълня душата!" Защото душата се храни и тя трябва да се храни също толкова, колкото и тялото!“, споделя диригентът маестро Григор Паликаров.

NOVA е медиен партньор на събитието.