Това съобщиха от „Да, България”

Бившият председател на “Да, България” и избран за народен представител в 50-ото Народно събрание от 24 МИР Христо Иванов ще положи клетва и веднага след това ще подаде заявление за предсрочно прекратяване на пълномощията му. Това съобщиха от партията в позиция, разпространена до медиите.

Христо Иванов подаде оставка като лидер на „Да, България”. Отказа се и от депутатското си място

"Трайна позиция на „Да, България” е, че след приключване на изборния ден компетентният орган, пред който следва да се подаде оставка, е Народното събрание. Наложената практика за подаване на заявление пред ЦИК за заличаване от кандидатските листи след приключване на изборния ден не отговаря на процедура, предвидена в Изборния кодекс. Тя е била подлагана на обществен дебат и критики и ние последователно сме настоявали да бъде преустановена", пише още в позицията.

Непосредствено след изборите Христо Иванов подаде оставка. Причината - незадоволителни резултати от вота. На 10 юни той обяви, че е поел отговорност за пониженото доверие във формацията „Да, България”, като част от коалицията ПП-ДБ. А оставката е била приета от Изпълнителния съвет на партията. Той заяви още, че се отказва от депутатското си място в 50-ото Народно събрание и няма да се кандидатира отново за лидер на партията.