Световните лидери започнаха да се събират за срещата на върха за мир в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с домакина на срещата на върха за мир в Украйна, федералния президент на Швейцария Виола Амхерд, в първия ден на събитието.

Световните лидери започнаха да се събират в Швейцария за срещата на върха, чиято цел е да окаже натиск върху Русия да прекрати войната си в Украйна, но отсъствието на мощни съюзници на Москва, като Китай, ще притъпи потенциалното ѝ въздействие.

Украйна: Условията на Русия за спиране на огъня са абсурдни

Десетки съюзници на Украйна ще вземат участие, но Китай остава настрана, след като Русия беше замразена от процедурите с мотива, че е отхвърлила събитието като загуба на време и няма интерес да участва.

Очаква се разговорите да се съсредоточат върху по-широки проблеми, предизвикани от войната, като продоволствената и ядрената сигурност и свободата на корабоплаването, а в проекта на заключителната декларация Русия е посочена като агресор, съобщиха източници.

Около 100 държави и организации са поели ангажимент да участват в двудневната среща в Бюргенсток, планински курорт в централна Швейцария.