Ще бъдат заделени 1,5 милиарда долара

Съединените американски щати подготвят голям пакет от помощи за Украйна, извън оръжейните доставки. Вицепрезидентът Камала Харис обяви в Швейцария, че ще бъдат заделени 1,5 милиарда долара.

Парите и оборудването ще бъдат най-вече за енергийния сектор. Русия целенасочено разрушава електроцентралите в Украйна. Това доведе до срив в производството на електричество и режим на тока в десетки градове.

Участниците в конференцията "Път към мира" отхвърлиха предложението на Владимир Путин от петък. Той поиска четири области на Украйна и декларация, че страната няма да се присъедини към НАТО, като условие за начало на преговори. 

Премиерът: България е ангажирана с отговора на НАТО и ЕС на руската военна агресия срещу Украйна

"Нищо за края на тази война не трябва да бъде решено без участието на Украйна. Путин направи предложение. Но нека говорим честно - той не призовава за преговори. Той иска Украйна да се предаде", посочи вицепрезидентът на САЩ Камала Харис. 

"Вярно е, че мир в Украйна не може да се постигне без участието на Русия. Но нека не забравяме, че докато ние тук говорим, Русия продължава бруталната си война. Всички знаем, че ако иска мир, Путин може да спре войната още днес. Или във всеки даден момент. Като просто спре инвазията и изтегли войниците си от Украйна", допълни канцлерът на Германия Олаф Шолц.