Може ли да се търси пряка връзка със събирането на по-големи групи хора заради мачовете на Евро 2024?

Поредица от случаи на насилие приковаха вниманието в Германия. В рамките на последните два дни има няколко случая на агресия, довели до смъртта на двама души. Това се случва на фона на драконовските мерки за сигурност заради европейското по футбол. Може ли да се търси пряка връзка между случаите на насилие и събирането на по-големи групи хора заради мачовете?

Най-пресният случай е от снощи, когато в Берлин в квартал "Моабит" е имало стрелба докато се е играел мача между Италия и Албания. 23-годишен мъж е тежко ранен, но е извън опасност за живота. Мотивите за стрелбата са още неясни. От полицията не дадоха подробности за извършителя и не коментираха спекулациите, че стрелбата е свързана с европейското първенство.

Германия върна граничния контрол заради Европейското по футбол В петък пък мъж е намушкан с нож и е починал на спортна площадка във Франкфурт след спречкване между две групи. Извършителят се е предал.

Друго престъпление от петък вечер съвпадна с първия мач на европейското първенство между Германия и Шотландия. Тогава афганистанец напада свой сънародник смъртоносно, като двамата са се скарали в малък град в провинция Саксония-Анхалт, а след това извършителят нахлува на частно събиране докато хората гледат мача и ранява няколко от тях, двама по-тежко. Полицията разстрелва извършителя. Мотивът все още не е ясен, но според полицията няма индикации да е религиозен. Следобед се очаква пресконференция по този случай.

Бира, пици и нови телевизори: Англичаните харчат близо 3 млрд. за Европейското През следващият месец няма как германската полиция да не работи на пълни обороти, предвид милионите футболни фенове, които се очакват в страната.