Какво означава да страдаш от "ухото на плувеца"

Лятото е сезонът на слънцето,плажа и забавните дейности на открито.Това е сезон на хубавите неща, но той може да донесе и нежелани здравословни проблеми,като например ушни инфекции.

Ушните инфекции са една от основните причини децата и възрастните да посещават специалистите по УНГ болестите. И докато те обикновено се свързват със зимните настинки и грип, ушните инфекции са дори по-чести през това време на годината.

Майка плати 80 лв. за преглед на детето си в спешен УНГ кабинет в столична болница

Бактериите обичат топли, влажни места, поради което ушните инфекции са толкова разпространени през летните месеци, когато водните дейности и влажността са високи.

Каква е разликата между ухото на плувеца и ушната инфекция?

Ушна инфекция (otis media) е инфекция в средното ухо, което се намира точно зад тъпанчето. Инфекциите на средното ухо се случват най-често през есента и зимата и обикновено са свързани с вируси и са свързани с инфекция на горните дихателни пътища от настинка или грип.

Пробив в медицината: Глухо дете вече чува след иновативно лечение

Ухото на плувеца (otis externa) е инфекция, която започва във външното ухо, каналът, който свързва тъпанчето на ухото с външната част на главата. Най-често се причинява от вода, която остава в ухото след плуване или други водни дейности. Бактериите обикновено са виновникът, въпреки че ухото на плувеца може да бъде причинено и от гъбички или вируси.

Съветите на доц. д-р Дончо Дончев от ВМА гледайте във видеото.