Коментар на Харалан Александров и Левон Хампарцумян

Експертен кабинет, управление с ярки политически лица или нови избори? Какви са възможните коалиционни мнозинства и ще излезем ли от политическата криза? Ще намерят ли ГЕРБ-СДС партньори за управление в следващото Народно събрание? Какви са очакванията на хората? Коментар по темата в  студиото на „Здравей, България” направиха социалният антрополог Харалан Александров и финансистът Левон Хампарцумян.

„Колективното съзнание е доста объркано и напоследък е склонно към халюцинации  - по политически и климатични причини. Мисля, че високите температури помагат. Мисля, че не трябва да следваме колективното съзнание и неговите очаквания. Що се отнася до необходимостта да се състави коалиционно правителство – тя е очевидна. От управленска, икономическа и дори геополитическа гледна точка. Да се надяваме, че ще бъдат направени усилия и ще бъде постигнато възможното в тези трудни условия”, подчерта Александров.

Президентът обяви кога свиква първото заседание на НС

По думите му „не виждам какво друго да бъде – или ще е коалиция, с ясно коалиционно споразумение, или ако всички се опитат да избягат от отговорност за пореден път – ще отидем на нови избори”. „Не изключвам и варианта с правителство на малцинството. Защото, ако не успее да събере подкрепа – по-добрият вариант, поне според мен, за Борисов и ГЕРБ – като партия победител, да направи правителство на малцинството и да покани всеки да го подкрепи. Тогава, разбира се, ще има плаващи мнозинства и пазарлъци и отново ще трябва да бъде обяснявано защо в името на общественото благо е допустим такъв компромис”, допълни той.

Според Хампарцумян „няма никакво съмнение, че имаме нужда да наречем нещата с истинските им имена”. „Най-честно като подход ще е трудна коалиция, в която се предполага да не ни пробутат някакви продавачи на шнорхели и плагиати за премиери. А някакъв човек, който да събира поне минималното обществено доверие и да бъде компетентен поне в някаква област”, категоричен е той.

Целия разговор гледайте във видеото.