Тези животни са универсално харесвани по света

Много панди, родени в чужбина, се завръщат в родината. Програмата за опазване на вида се движи по строги правила. Китай дава на чужди паркове и зоологически градини черно-бели мечки. След като те създадат поколение, младите екземпляри се връщат в Китай. Пандите са универсално харесвани по света и китайците ги използват, за да подобряват имиджа на страната. Дори програмата за размяна е наричана "панда дипломация".

Специалистите, които развъждат черно-белите мечки казват, че в началото на пребиваването им в Китай след завръщането им от друго място, на животните се говори на езика на държавата, от която идват, преди да започнат да слушат китайска реч. Така адаптацията им е по-лесна.

Популацията на панди, отглеждани от човека, е около 700 екземпляра. Това би трябвало да е достатъчно голям генофонд за здраво поколение и успешно развъждане.

Видео с „послушни” бебета панди развесели мрежата (ВИДЕО)

"На първо място, най-важно за опазването на пандите е защитата на естествения им хабитат. Създали сме резервати и национален парк за пандите. Така защитаваме между 1800 и 2000 животни в дивата природа. Това е приоритет. А пандите, които връщаме от чужбина, са избрани по признак на генетичното им разнообразие. Те нямат генетически проблеми и когато създадат поколение, малките също са здрави", заяви Жанг Хемин, директор на Центъра за развъждане на панди.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase