От сегашния неизплатен дълг над 70%, или 108,4 млрд. долара, са външен

Над две години след началото на войната в Украйна, която струва десетки хиляди животи, страната е напът да се нагърби с безпрецедентната задача да преструктурира дълга си насред бушуващия конфликт, пише "Ройтерс".

Икономиката на Украйна пое рязко надолу след нашествието на Русия в началото на 2022 г. и макар че е неочаквано устойчива от миналата година, първоначалният шок принуди Киев да поиска двегодишно замразяване на дълга, за да избегне спиране на плащанията.

Изтичането на това замразяване през август означава, че остава малко време Украйна да преструктурира дълга си или предпочитаният от правителството вариант – да си осигури удължаване на замразяването на плащанията с притежателите на облигации пред лицето на твърд дефолт.

В подкрепа на Украйна ръководителите на Г-7 постигнаха сделка в четвъртък да предоставят заеми за 50 млрд. долара на Киев, използвайки бъдещи приходи от замразени руски държавни активи, след като Москва нахлу в съседната си страна.

Гарантираният държавен дълг на Украйна възлезе на 152 млрд. долара към края на април, сочат данни на Министерството на финансите. Това е рязък ръст от началото на войната – общият дълг към края на 2021 г., около два месеца преди нашествието, достигна 98 млрд. долара.

От сегашния неизплатен дълг над 70%, или 108,4 млрд. долара, са външен. Останалата част е вътрешен дълг, почти целият е във формата на местни облигации с настъпващ падеж между 12 месеца и 30 години.

Общата стойност включва облигации за 3 млрд. долара и заем за 600 млн. долара от Русия. Ако не се вземе предвид това задължение, което е обект на спор в английски съдилища, външният дълг на Украйна възлиза на 104,8 млрд. долара.

Усилията за преструктуриране на дълга, които текат в момента, ще засегнат само малка част от общото дългово бреме, основно външния търговски дълг на страната.