За първи път организацията представя ключовите си постижения под формата на списание, изпълнено с истории за социална промяна

4542 деца, родители и специалисти са получили подкрепа от фондация „За Нашите Деца“ през изминалата година в рамките на близо 10 000 реализирани дейности. Това показват данните от Годишния доклад на организацията, който за пръв път се публикува под формата на списание, озаглавено За семейството на фондация “За Нашите Деца”.

Идеята за доклада, оформен като интервюта с ключови хора на организацията, се ражда като стремеж по автентичен начин читателите да се потопят в света на ранното детство. Зад страниците се крият истории за предизвикателства и за успехи, за грижи и насърчаване на детското развитие, овластяване на родителите и градене на устойчиви партньорства с фокус върху социалното въздействие.

“Вече повече от 15 години следя и отразявам в ролята си на журналист работата на фондация „За Нашите Деца“. След всяка среща, интервю или посещение в някой от комплексите вярата ми в по-доброто утре се увеличава – именно благодарение на екипа на фондацията и професионализма, отдадеността и вдъхновението, с които работят.

Ето защо, когато ме поканиха да съдействам за изготвянето на историите в Годишния доклад за 2023 г., знаех, че ме очаква цял свят на чудеса в името на децата. Мислех си, че познавам дейността на организацията, но срещите с всеки от екипите всъщност ми показаха колко по-задълбочен е подходът, как се мисли за устойчивост, скалиране на добрите практики и превенция на проблемите, а не само за решаването им”, споделя Златина Георгиева, член на Консултативния съвет на фондацията и автор на доклада.

Специалистите на организацията, водени от мисията да създават среда, в която децата в ранна възраст развиват своя потенциал, с усърдна работа успяха да подкрепят деца, родители и специалисти в рамките на различни програми и проекти, насочени към развитие на услугите в България, както и към повишаване на обществената информираност и чувствителност по тези въпроси.

“Фондацията засили своята ангажираност към най-уязвимите деца и техните семейства, като работи активно за създаване на сигурна и подпомагаща среда за тяхното развитие. Примери в това отношение бяха реализираните проекти с международни партньори като The Human Safety Net и International Rescue Committee, чрез които „За Нашите Деца“ мащабира дейностите си и модела на подкрепа на организацията. 

Нашата работа се разширява и включва нови общини, където сме гарант за качествени и иновативни подходи в работата ни. Пет нови общини в областите Пловдив и София поеха ангажимент за подобряване на услугите за ранно детско развитие в 52 населени места. Успяхме да разкрием и първия Консултативен хъб в Община Марица, като през 2024 г. предстои да отворят врати още подобни места в малки общини“, сподели Евгений Кънев, член на Настоятелството на организацията.

В рамките на една година специалистите от фондацията проведоха 703 рехабилитации и 129 кинезитерапии, 604 логопедични сесии и 265 сесии за деца със специален педагог, 130 дейности по семейно консултиране и 901 – за ранна детска интервенция, 844 социализиращи и развитийни активности, 4607 консултации, 55 обучения, 381 посреднически и застъпнически дейности, 12 групи за подкрепа и 1069 сесии за психологическа подкрепа.

Фондация „За Нашите Деца“ реализира значими събития в подкрепа на ранното детско развитие, сред които 14-ото издание на Вечер на добродетелите, което събра на едно място 300 гости и успя да набере рекордните 260 хиляди лева. Кампанията „Най-голямото семейство за най-малките от нас“ припомни, че цялото общество има роля в това децата да растат в среда, която насърчава тяхното развитие и позволява разгръщането на техния потенциал. Посланици на кампанията бяха Орлин Павлов, Весела Бабинова, Владимир Зомбори и Христо Пъдев. Пилотното издание на „Оборище дарява“ обедини 31 социално отговорни бизнеса и набра 23 000 лв. Участниците в кампанията – заведения, магазини, галерии и други – дариха част от своята печалба за месец юни за каузата на фондацията. 11-ото издание на „Тази Коледа чудесата правите Вие“ успя да набере над 100 000 лева в подкрепа на мисията на организацията. В рамките на инициативата 85 компании, техните екипи и клиенти, училища, възрастни и деца, се обединиха, водени от съпричастността им към най-уязвимите деца и техните семейства. 

“Обръщайки се назад, изпитвам чувство на гордост и надежда. Имаме екип от експерти, които са посветени на разрешаването на най-сложните случаи и партньори, които са се уверили в нашите ценности”, споделя Мариана Тасева, изпълнителен директор на фондацията.

Годишният доклад за дейността, резултатите и предизвикателствата може да откриете тук.

NOVA e медиен партньор на фондацията.